Jelölt az lesz elég

Sok önjelölt, hiányzó jobboldali és magyar összefogás – ezek lesznek a november 9-i szlovákiai megyei választások jellemzői. A szakértők szerint a részvétel ismét rendkívül alacsony lesz, a statisztikusok azt ígérik, idén sokkal gyorsabban meglesznek az eredmények.

Ismét divatba jött megyeelnökjelöltnek lenni. Hétfő éjfélig kellett leadni a jelöltlistákat, az adatok szerint idén többen vágynak a megyeelnök posztjára, mint négy vagy nyolc évvel ezelőtt. A 66 jelölt túlnyomó többsége kevéssé ismert személy. Az első megyei választásokon 133-an indultak a megyefőnöki posztért.

A választási részvétel várhatóan ismét rendkívül alacsony lesz. „Felméréseink szerint 20 százalék körül várható, igaz, ezt rendkívül nehéz előre megbecsülni, mivel régiónként változó a részvételi szándék” – mondta lapunknak Pavel Haulík, az MVK ügynökség vezetője. Martin Slosiarik, a Focus ügynökség kutatója szerint 20–30 százalék között lesz a részvétel. Négy éve csak a polgárok 22,9 százaléka járult az urnákhoz, ami politológusok szerint már-már a megválasztott jelöltek legitimitását is megkérdőjelezi. A negatív rekord 2005-ben volt: országosan 18 százaléknyian mentek el voksolni, az abszolút rekorder Trencsén megye, ahol 12,3 százalékos volt a részvételi arány.

Az alacsony mobilizáció egyik további oka lehet idén a jobboldal széttöredezettsége. Csak Eperjes és Trencsén megyében sikerült teljes mértékben összefognia, de ez is csak az elnökjelölt személyére érvényes. „A jobboldal mintha bojkottálná a választásokat” – véli Haulík. Az elemző úgy véli, a választások eredménye a jövő májusi államfőválasztás miatt is fontos. „Ha a Smer mind a nyolc megyében győz, Robert Fico magabiztosan vághatna neki a voksolásnak, ha viszont a jobboldal jó eredményt érne el, még kezdhetne valamit az államfőválasztásig” – tette hozzá az MVK vezetője.

Az összefogás magyar szinten is elmaradt. Az MKP és a Híd csak egy megyében lépett koalícióra (Pozsony) és Besztercebánya megyében kötött „meg nem támadási” szerződést. A két párt elnöke egymást hibáztatja. A Híd országosan 90 képviselőjelöltet indít, zömüket a déli, magyarlakta járásokban. Az MKP csak délen van jelen, 75 jelöltet indít. Országosan a legtöbb képviselőjelöltet (352) a Smer állítja. A déli járásokkal részletesen szerdai nyomtatott kiadásunkban foglalkozunk.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »