Rehn: nem kell félni, nem fog fájni

Az Európai Bizottságnak nem áll módjában a tagállami büdzsék megvétózása, inkább független politikai tanácsadásra korlátozódik a szerepe. Ezzel a szavakkal nyugtatgatta Olli Rehn, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa az euróövezet kormányait, néhány héttel azelőtt, hogy Brüsszel először élne új költségvetési hatásköreivel.

Az Európai Bizottság november közepén első alkalommal teszi közzé véleményét a valutaövezet tagállamainak költségvetési terveiről, ami egy újabb mérföldkő lesz az európai gazdasági kormányzás megerősítésében.

Az EU gazdasági és pénzügyi biztosa kedden Párizsban azt üzente a tagállamoknak, hogy nincs mitől tartaniuk, mert Brüsszel nem vétózhatja meg a nemzeti költségvetéseket. „A szerepünk inkább az, hogy független politikai tanácsot adjunk, a költségvetési tervezési folyamat elég korai szakaszában ahhoz, hogy hasznos legyen a nemzeti parlamenteknek” – jelentette ki Olli Rehn, aki a jelek szerint tisztában van azzal, hogy Brüsszel új költségvetési hatáskörei ellenállásba ütközhetnek a tagállamokban.

Az eurózónát alkotó országok kormányainak október 15-ig kell megküldeniük Brüsszelbe költségvetési terveiket, amelyeket a Bizottság a november 5-én közzéteendő őszi gazdasági előrejelzés figyelembe vételével november közepéig fog véleményezni. A tagállamok és az Európai Parlament által elfogadott szabályok értelmében Brüsszel akár módosításokat is kérhet a nemzeti büdzsékben, ha azok eltérnek az európai szemeszter során közösen rögzített céloktól.

A biztos ugyanakkor igyekezett megnyugtatni mindenkit arról, hogy Brüsszel nem fog minden egyes költségvetési tételt átnyálazni. Ehelyett azt próbálja majd felmérni, hogy a büdzsé tervezete lehetővé teszi-e majd minden ország számára az európai szinten tett költségvetési kötelezettségvállalásokat.

„Franciaország, az eurózóna második legnagyobb gazdasága és alapító tagja számára ezeknek a kötelezettségvállalásoknak a tiszteletben tartása hitelességi teszt lesz, nem csak az ország politikái, hanem az egész eurózóna szempontjából” – tette hozzá a Bizottság alelnöke, aki párizsi látogatása alkalmából az amerikai újságírók klubjában mondott beszédet.

Arra is emlékeztetett, hogy a francia pénzügyminiszter múlt heti brüsszeli látogatása – amelynek során elsőként Rehnnel megvitatták a 2014-es francia büdzsé fő sarokpontjait – fontos gesztus volt, ami „nem a szuverenitás Párizsból Brüsszelnek történő átadását szimbolizálja, hanem egy szorosabb partnerséget a két fél között”.

Rehn az olaszországi belpolitikai eseményekre is reagált, arra figyelmeztetve, hogy valamennyi európai polgár számára nagy a tét most. Olaszország ugyanis az eurózóna harmadik legnagyobb gazdasága és az olaszországi események hatása nem ér véget az ország határainál. „Olaszország haladása vagy haladásának hiánya, jó vagy rossz teljesítménye Európáé is. Ezért remélem, hogy Olaszországban minél hamarabb visszatér a politikai stabilitás” – közölte az uniós biztos.

Rehn szerint Németország és Franciaország meghatározó tényező abból a szempontból, hogy Európába visszatér-e a növekedés és a foglalkoztatás. Ez Franciaországban gazdasági reformokat tesz szükségessé a munkaerőpiacon, az üzleti környezetben és a nyugdíjrendszerben, míg a belső kereslet és a belföldi beruházások további élénkítését szolgáló strukturális intézkedéseket Németországban.

Ez a gazdasági és pénzügyi biztos szerint azt sugallja, hogy a mélyreható költségvetési unió nem jön létre egyik napról a másikra. Csak egy mélyen demokratikus folyamat eredménye lehet, mind nemzeti, mind pedig európai szinten. „Tekintettel az eheti drámára Washingtonban, biztos vagyok benne, hogy amerikai barátaink rokonszenvet éreznek eziránt” – tett hozzá az amerikai költségvetés körüli huzavonára utalva.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »