Mexikói remekmű díszíti a Keleti pályaudvar falát

Több mint egyévnyi előkészítő munka után Julio Carrasco Bretón mexikói muralista festő Budapest városának ajándékozott műve megkapta végleges helyét.

A Keleti pályaudvar metróállomása ad ezentúl otthont Julio Carrasco Bretón mexikói muralista festő A mexikói textil kézművesek képzeletvilága című művének. Az mű átadásán részt vett Isabel Bárbara Téllez Rosete, Mexikó magyarországi nagykövete, Dr. Szentes Tamás, Budapest főpolgármester-helyettese, Dr. Bodó Sándor, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója, valamint a BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor.

Isabel B. Téllez Rosete beszédében „nagyszerű festőként és a mexikói kultúra jeles előmozdítójaként” jellemezte a mexikói falképfestészet, a muralizmus harmadik generációjába tartozó festőt, akihez régi barátság fűzi. Julio Carrasco Bretónnak több mint ötven falfestménye díszíti oktatási és önkormányzati épületek falait Mexikóban és világszerte. A San Carlos Művészeti Akadémián tanult festő vegyészmérnök végzettséggel is rendelkezik, amely segítette egy új technika, az isoplastica kifejlesztésében, ezáltal festményei feltekerhetőek, könnyen mozgathatóak. Képeinek témái a tudomány, az ökológia, a történelem, a mitológia, mindig előtérbe helyezve az emberi érzéseket.

Julio Carrasco februárban járt hazánkban a Budapest Galériában rendezett kiállítása alkalmából, s ekkor ajándékozta a Budapesti Fővárosi Önkormányzatnak a falfestményét. A Kitekintőnek adott interjúban beszámolt arról, hogy a mű alapötlete a nagykövet asszonytól származik, aki egyszer megkérdezte tőle, miért nem készít olyan képet, ami a mexikói őslakosok önkifejezéséről szól.  A festmény egy részét Franciaországban, a másikat pedig Mexikóban készítette, s abban különbözik az eddigi műveitől, hogy nem figuratív, hanem a textilek formája inspirálta. A mexikói textil kézművesek képzeletvilágán megelevenednek mindazok a formák és színek, amelyek a latin-amerikai ország különböző államaiban élő etnikai csoportok által készített textilekre, huipilekre, terítőkre, ponchókra stb. jellemzőek.

A nagykövet elmondta, büszke arra, hogy a festmény a metróba került, mert a magyar közönség a mozgólépcsőről le- és felszállva nap mint nap láthatja, s Mexikó közelségére és kedvességére emlékezteti majd őket. A Mexikói Nagykövetség még idén is, a jövő évben pedig a magyar-mexikói diplomáciai kapcsolatok 40. évfordulója alkalmából számos programot tervez, tekintettel arra, hogy a két ország közötti kapcsolatok nemcsak kulturális, hanem gazdasági jellegűek is.

Balla Zsuzsa

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »