EMT-elnök: az alkotmánybíróságot szeretné befolyásolni a szlovák EP-képviselő

Az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke szerint a szlovák alkotmánybíróság befolyásolását és elbizonytalanítását célozza Jaroslav Paska szlovák európai parlamenti (EP-) képviselő állítása, hogy az Európai Parlament már nem folytat vizsgálatot Szlovákiával szemben a kettős állampolgárságról szóló jogszabály miatt.

Lomnici Zoltán arra reagált az MTI-nek szombaton, hogy Jaroslav Paska, a Szlovák Nemzeti Párt EP-képviselője pénteken tájékoztatta a TASR szlovák közszolgálati hírügynökséget: az EP petíciós bizottsága koordinátorainak legutóbbi egyeztetésén megfogalmazott indítványa alapján lezárták a Szlovákiával szemben folytatott vizsgálatot. Pénteken Brüsszelben az MTI kérdésére nem erősítették meg, de nem is cáfolták Paska állítását.

A petíciós bizottság az EMT-elnök beadványa alapján kezdett foglalkozni a szlovák állampolgársági törvény azon rendelkezésével, amely szerint elveszíti a szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik országét. A bizottság legutóbbi ülésén úgy határozott, hogy a szlovák alkotmánybíróság az üggyel kapcsolatos döntésének megszületéséig nem veti el a beadványt. A kassai székhelyű bíróság a beadványról még nem döntött.

Lomnici szerint a szlovák politikusok „elkeseredett küzdelmet folytatnak” azért, hogy az EP megszüntesse a felvidéki jogfosztottak érdekében benyújtott petíció érdemi vizsgálatát, valamint befolyásolni akarják a kassai alkotmánybíróság döntését.

Az EMT elnöke közölte: a koordinátori bizottság, amelynek ülésén Jaroslav Paska a vizsgálat leállítását kezdeményezte, nem hozhat döntést a vizsgálat leállításáról. Hozzátette: írásban fogja kérni az ügy kivizsgálását a bizottság elnökétől, mivel a koordinátori bizottság ülésén magyar képviselő nem vett részt, így senki sem tiltakozhatott Paska indítványa ellen. Megjegyezte: a koordinátori bizottságnak ugyan nincs magyar tagja, ám Jaroslav Paska sem tag.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »