Nem lesz ítélet az Ecuador vs. Kolumbia-ügyben

Ecuador 2008-ban fordult az ENSZ legfőbb bírói fórumához, a Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) miután Kolumbia a határközeli koka- és mákültetvényekre mérgező gyomirtó szert szórt, ami aztán ecuadori területen komoly környezeti károkat okozott. A felperes szerint a szomszédos Kolumbia nemcsak a nemzetközi jog szerint fennálló kötelezettségeit sértette meg, hanem veszélyeztette az ecuadori lakosság illetve növény és állatvilág egészségét is. Ecuador az öt évvel ezelőtti keresetben arra kérte a bíróságot, hogy állapítsa meg, Kolumbia nem használhatja a szóban forgó mérgező gyomirtót, továbbá kötelest kártérítést fizetni.

Az ügyben azonban fordulat állt be, Ecuador szeptember 12-én értesítette az ICJ-t, hogy szeretné levetetni a Kolumbiával fennálló jogvitát a bíróság napirendjéről, ugyanis egy szeptember 9-i megállapodás keretében a két fél rendezte a problémás kérdéseket. A jegyzékhez a kolumbiai kormány sem fűzött kifogást, erről még ugyanazon a napon értesítette is a Bíróságot. 

A két fél közötti megállapodás értelmében az érintettek a továbbiakban kijelölnek egy zónát a határ közelében, ahol Kolumbia nem fog permetezni, ezenkívül felállítanak egy közös bizottságot is, amely felügyeli a zónán kívüli permetezést is, elkerülve így az esetlegesen felmerülő – és a kijelölt zónán kívülről jövő – környezeti károkozás lehetőségét. A két kormány az egyezménnyel összhangban a permetezéssel kapcsolatos információkat megosztja egymással, és bármilyen vitás kérdés felmerülése esetén kötelezik magukat egy vitamegoldó mechanizmusban való részvételre. 

A Nemzetközi Bíróság ezen új fejlemények tükrében szeptember 13-án levette az ügyet a napirendjéről. 

A két latin-amerikai állam megállapodása egy rendkívül fontos és pozitív üzenet az egész nemzetközi közösség számára. A disputát sikerült ugyanis diplomáciai eljárások útján megoldani a megkezdett per ellenére, amivel a felek elkerülték a győztes-vesztes szituációt, és – feltehetőleg – mindkettejük számára előnyösebb megoldást kötöttek. 

Sándor Nóra

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »