Svájc növelné katonai kiadásait

300 millió frankkal, 5 milliárd frankig növelné a svájci parlament alsóháza az ország katonai kiadásait. A svájci kormány már nem annyira lelkes a kiadásnövelés ötlete miatt.

A svájci törvényhozás nekiment a kormány elképzeléseinek a katonai kiadások ügyében. A svájci alsóház (Nemzeti Tanács) által elindított módosítás értelmében a katonai kiadások plafonját a következő költségvetési évtől 300 millió svájci frankkal növelné az állam. A felsőház (Rendi Tanács) elfogadta ezt a javaslatot – 26-16 arányban –, azzal a kiegészítéssel, hogy az 5 milliárd frankos kiadási határt csak 2016-tól vezetné be.

Noha a svájci kormány alapjában véve ellenzi a kiadásnövekedést, Ueli Maurer védelmi miniszter támogatja a javaslatot. A miniszter ugyanakkor nincs ellene egy reális kompromisszumnak, így elképzelhető, hogy a 300 millió helyett csak 150 millió frankkal növelnék a kiadásokat. „Így elkerülhető lenne egy takarékossági program”- nyilatkozta szerdán a miniszter. A megnövekedett büdzséből harci repülőket kívánna venni Svájc.

Az alsóház baloldali frakciója teljesen ellenzi a javaslatot. Anita Fetz szocialista képviselő például azzal támadta a javaslatot, hogy az nem mondja meg, hogy mely területekről kívánna pénzt elvonni a katonai kiadások javára. „Számomra ez felelőtlen pénzügyi politika”- nyilatkozta a baseli politikus. Konzervatív képviselők érvelése szerint a kibővített keret azért szükséges, hogy a „hadsereg el tudja látni alkotmányos kötelezettségeit”.

Molnár Tamás Levente

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »