Svájc növelné katonai kiadásait

300 millió frankkal, 5 milliárd frankig növelné a svájci parlament alsóháza az ország katonai kiadásait. A svájci kormány már nem annyira lelkes a kiadásnövelés ötlete miatt.

A svájci törvényhozás nekiment a kormány elképzeléseinek a katonai kiadások ügyében. A svájci alsóház (Nemzeti Tanács) által elindított módosítás értelmében a katonai kiadások plafonját a következő költségvetési évtől 300 millió svájci frankkal növelné az állam. A felsőház (Rendi Tanács) elfogadta ezt a javaslatot – 26-16 arányban –, azzal a kiegészítéssel, hogy az 5 milliárd frankos kiadási határt csak 2016-tól vezetné be.

Noha a svájci kormány alapjában véve ellenzi a kiadásnövekedést, Ueli Maurer védelmi miniszter támogatja a javaslatot. A miniszter ugyanakkor nincs ellene egy reális kompromisszumnak, így elképzelhető, hogy a 300 millió helyett csak 150 millió frankkal növelnék a kiadásokat. „Így elkerülhető lenne egy takarékossági program”- nyilatkozta szerdán a miniszter. A megnövekedett büdzséből harci repülőket kívánna venni Svájc.

Az alsóház baloldali frakciója teljesen ellenzi a javaslatot. Anita Fetz szocialista képviselő például azzal támadta a javaslatot, hogy az nem mondja meg, hogy mely területekről kívánna pénzt elvonni a katonai kiadások javára. „Számomra ez felelőtlen pénzügyi politika”- nyilatkozta a baseli politikus. Konzervatív képviselők érvelése szerint a kibővített keret azért szükséges, hogy a „hadsereg el tudja látni alkotmányos kötelezettségeit”.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »