Felülvizsgálják a biztonsági előírásokat az amerikai haderőnél

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter elrendelte a katonai objektumokra vonatkozó biztonsági előírások és a személyi állomány átvilágítási rendjének átfogó felülvizsgálatát.

A revízió célja, hogy bezárják azokat a biztonsági réseket, amelyek következtében egyebek között lehetővé vált, hogy a háborodott elméjű Aaron Alexis, aki hétfőn 12 emberrel végzett a haditengerészet egyik washingtoni parancsnoksági épületében, jogosult legyen a katonai intézményekbe való bejutásra és titkos anyagokhoz való hozzáférésre.

Hagel szerdai nyilatkozatában elismerte: voltak arra utaló figyelmeztető jelek, hogy Alexis veszélyes lehet. Elmondta, a Pentagon részletes vizsgálatot indít annak megállapítására, hogy miként lehetett volna megakadályozni a tragédiát.

A washingtoni fegyveres támadás utáni tennivalókról szerdán tanácskozást tartottak a Fehér Házban, amelyen részt vett a többi között Barack Obama elnök, Joe Biden alelnök, Eric Holder igazságügyi és Chuck Hagel védelmi miniszter, James Comey, az FBI igazgatója, Martin Dempsey tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának főnöke. Az amerikai média szerint a Fehér Ház újabb kísérletet kíván tenni a fegyvertartás szabályainak szigorítására, ám azt még Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője is elismerte, hogy annak nincs megfelelő támogatottsága a kongresszusban.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője bejelentette, hogy Obama elnök részt vesz majd az áldozatok búcsúztatásán. Cathreen Alexis, a támadó anyja szerdán bocsánatot kért a fia által meggyilkolt és megsebesített emberek hozzátartozóitól.

A kongresszusban mindkét párt honatyái részéről kezdeményezések hangzottak el a szövetségi kormány által foglalkoztatott belső és szerződéses munkatársak biztonsági szűrésével kapcsolatban. Az Egyesült Államokban mintegy ötmillió ember jogosult különböző szintű titkosított anyagokhoz hozzáférni.

A haditengerészet egy tisztségviselője közölte: nem találták nyomát annak, hogy a Rhode Island rendőrsége augusztusban figyelmeztette a haderőnem biztonsági szolgálatát, miszerint Alexis hallucinál. A newporti rendőrség jelentésben rögzítette: a férfi augusztus 7-én arról panaszkodott, hogy „hangokat hall” és hogy őt üldöző ismeretlenek „rezgéseket küldenek a testébe”, és ezzel zavarják abban, hogy el tudjon aludni.

A newporti rendőrök a washingtoni ámokfutást követően közölték, hogy az esetről értesítették a haditengerészet rendészetét, az pedig visszajelzett, hogy utánajár az ügynek.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »