Gmailt használnak a terroristák

A lehallgatási botrányból ismert NSA korábbi elnökének bevallása szerint a Google levelezőrendszerét használják a legnagyobb mértékben a terroristák.

„Világszerte a Gmail a terroristák által leginkább preferált e-mail rendszer. Ingyenes és mindenütt jelen van, de ezt nem fogják Google reklámokban látni”, nyilatkozta Michael Hayden, korábbi CIA és NSA igazgató, egy, a fehér háztól nem messze fekvő washingtoni templomban tartott beszédében – számolt be róla a Huffington Post.

A beszédben pontosan a Külföldi Hírszerzésről és Megfigyelésről szóló törvény 702-es pontját nevezte meg a nagy port kavart PRISM program jogalapjaként. Amikor arról kérdezték, nem állítanak-e ezekkel a megfigyelésekkel rossz példát a világ államai közt, azt válaszolta: az internet elsősorban amerikából indult és ez részben indokolhatja az NSA megfigyeléseit. Ha az internet még 500 évig fennmarad, az Egyesült Államokra ugyanúgy emlékezhetnek majd miatta, mint ahogy a Római Birodalomra is emlékszünk az útjaik miatt.

A Google nem volt hajlandó nyilatkozni sem a Washington Post, sem a Huffington Post megkereséseire. A PRISM egyik alappillére volt, hogy az információkat nem feltöréssel, hanem a különböző online cégektől közvetlenül szerzik meg. Ezt azóta az összes nagyobb interneten szolgáltatást nyújtó cég tagadta. Ettől függetlenül a legfrissebb adatok szerint több informatikai vállalat is dollármilliókat veszített már eddig is a botrány kipattanása óta, és ez a szám egyre csak növekedni fog.

Büki Dániel

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »