Washington a szíriai nukleáris objektumok megnyitását követeli

Az amerikai kormány felszólította Szíriát, hogy tisztázza a múltban folytatott nukleáris programjának célját és tegye a nemzetközi ellenőrök számára hozzáférhetővé annak objektumait –  írta pénteki számában a The Washington Post.

Joseph Macmanus amerikai nagykövet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 35 tagú kormányzótanácsának csütörtöki bécsi ülésén azzal vádolta meg az Aszad-kormányt, hogy az akadályozza a hozzáférést három olyan objektumhoz, amely kiszolgáló létesítménye volt az Izrael által 2007-ben lebombázott, akkor még építés alatt álló Deir ez-Zór-i nukleáris reaktornak.

A diplomata szerint a két és fél éve tartó polgárháború nem mentség arra, hogy Damaszkusz nem válaszol a nukleáris programjára vonatkozó kérdésekre. A program nyugati hírszerző szervek szerint katonai célokat szolgált, amit a szíriai kormány cáfol. „Továbbra is alapvetően fontos, hogy Szíria teljes körűen együttműködjön” – hangoztatta Macmanus.

A washingtoni székhelyű Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (ISIS) egy frissen közzétett jelentése szerint az észak-koreai segítséggel épült, plutóniumtermelésre szánt Deir ez-Zór-i reaktor kisegítő létesítményeiben még mindig maradhatott urán és néhány más olyan anyag is, amely felkeltheti a terroristák érdeklődését. A tanulmány elismerte, hogy az urán nem fegyvertisztaságú, vagyis ahhoz, hogy azt robbanótöltetekben alkalmazzák, további dúsításra lenne szükség, ugyanakkor arra is rámutat: nem tudni, hogy mi történt a több száz fűtőrúddal.

„Ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa  nemzetközi ellenőrzés alá helyezi a szíriai vegyifegyver-készleteket, akkor ugyanúgy foglalkoznia kell Szíria be nem jelentett nukleáris eszközeivel is” – szögezi le az ISIS tanulmánya.

Az intézet szakértői szerint ellenőrizhető módon  meg kell határozni a be nem jelentett szíriai nukleáris program jellegét, annak eszközeit ártalmatlanná kell tenni, majd leszerelni.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »