Meghalt Timosenko volt cellatársa, az ellenzék szerint megmérgezhették

Meghalt Julija Timosenko bebörtönzött ukrán exminiszterelnök egyik volt cellatársa – került nyilvánosságra szerdán. A Timosenko mögött álló Haza párt nem zárja ki, hogy mérgezés okozta a halálát.

Szvitlana Makejeva, aki korábban vezető beosztásban dolgozott a kijevi állami adminisztrációban, 2011-ben a kijevi előzetes fogdában volt több hónapig Timosenko cellatársa. A közzétett tájékoztatás alapján gyomorrák végzett vele.

A Haza párt azonban nem zárja ki, hogy folyamatosan mérget adtak neki, és ez okozta a halálát. Az ellenzéki párt közleményében emlékeztetett arra, hogy Timosenkón annak idején ismeretlen okból nagy kiterjedésű vérömlenyek jelentek meg. A párt szerint noha bebörtönzése óta Timosenko biztonsági okokból a családtagjai által bevitt ételeket fogyasztja, ehetett viszont abból is, amit az előzetesben adtak a fogvatartottaknak, azaz ugyanabból, amit Makejeva rendszeresen enni kapott.

Egyelőre nem ismert, mi okozta a gyomorrákot Makejevánál, ezért a párt követeli, hogy az ukrán egészségügyi rendszertől független klinika végezzen mihamarabb teljes kivizsgálást Timosenkón.

A 2004-es elnökválasztási kampány alatt nagy mennyiségű dioxinnal mérgezték meg Viktor Janukovics mostani államfő akkori ellenzéki ellenfelét, Viktor Juscsenkót, aki hosszadalmas külföldi gyógykezelés után túlélte a mérgezést, és megnyerte a választást.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »