Döntő kisebbség a háború mellett

Annak ellenére, hogy a közvélemény visszautasítani látszik Obama háborús felhívását, a döntő pozícióban lévő politikusok mégis az ötlet mellett szólalnak fel.

Barack Obama elnök a napokban egy olyan döntés meghozatalára szólította fel a kongresszust, amely lehetővé tenné a katonai beavatkozást Szíriában. Annak ellenére, hogy több közvélemény-kutatáson is látszik, hogy a lakosság nagyobb része ellenzi a háborút, sőt, a média jelentős személyiségeinek többsége is ellene foglalt állást, több jelentős pozíciójú politikus viszont támogatásáról biztosította az elnököt.

A legfontosabb talán John Boehner házelnök, aki egy nyilatkozatban a kongresszus többi tagját is felkérte, fogadják el az elnök felhívását. „Mindnyájan tudjuk, hogy milyen szélmalomharc végigvinni egy határozatot, ezért a házelnök reméli, a Fehér Ház képes lesz majd megválaszolni a tagok minden kérdését az üggyel kapcsolatban, és segíteni fog a pártfegyelem fenntartásában is” – fogalmazott Michael Steel, Boehner szóvivője. A kongresszusi Republikánusok frakcióvezetője, Eric Cantor is kijelentette, hogy támogatja az ötletet, de hozzátette: „a felhívás szövege mindenképpen változni fog, de az alapjául szolgáló gondolat nem.”

A republikánusok mellett a demokraták között is sok támogatója akad a felhívásnak. Nancy Pelosi, a demokrata frakcióvezető úgy fogalmazott: „nem az elnök húzta meg a vörös vonalat, hanem az emberiség tette évtizedekkel korábban”. Elizabeth Warren demokrata szenátor szerint „megfelelő” lépés volt megkérdezni a kongresszust, annak ellenére, hogy az elnök jogkörébe ez hivatalosan nem is tartozik bele, hiszen ő a törvényhozó szerveket túllépve személyesen is indíthat háborút.

Büki Dániel

Friss hírek