Az Arab Liga is állást foglalt

Az Arab Ligát is megosztja a szíriai konfliktus, a tagországok képviselői vasárnap is tárgyaltak.

Míg az egész világ a Fehér Ház döntését várja Szíria jövőjének alakulását illetően, addig az Arab Liga Kairóban tartott zárt ajtós ülésén fogalmazta meg álláspontját az elmúlt napokban. A követek megbeszélései után, vasárnap délután az egyes országok külügyminiszterei tárgyaltak.

Az Arab Liga, mint ahogy az már korábban világossá vált, elítéli az Aszad-rendszert és egyértelműen a felkelőket támogatja. Márciustól a szíriai ellenzéki koalíció képviseli Szíriát a Ligában. A Liga az augusztus 21-i vegyifegyveres támadásért is a rezsimet tartja felelősnek, és nemzetközi itélőszék elé állítaná a bűnösöket. A tagországok többsége elsősorban az ENSZ-től várna segítséget, derült ki a vasárnapi konferencián.

A fegyveres közbelépés lehetősége megosztotta a Liga tagjait: a 22 arab ország közül Egyiptom, Irak, Libanon, Algéria és Tunézia nem támogatják a külső beavatkozást, hiszen szerintük emiatt az egész régió békéje veszélybe kerülhet. Ezzel szemben Szaúd-Arábia a közbelépést pártolná, „amennyiben a szíriai nép ezt kívánná”. A szíriai ellenzéki koalíció pedig arra kérte a tagországokat, hogy „hallgassanak emberbaráti érzelmeikre, és támogassák a nemzetközi beavatkozást a pusztító háborús szerkezet ellen”.

Gergely Hanna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »