Az Arab Liga is állást foglalt

Az Arab Ligát is megosztja a szíriai konfliktus, a tagországok képviselői vasárnap is tárgyaltak.

Míg az egész világ a Fehér Ház döntését várja Szíria jövőjének alakulását illetően, addig az Arab Liga Kairóban tartott zárt ajtós ülésén fogalmazta meg álláspontját az elmúlt napokban. A követek megbeszélései után, vasárnap délután az egyes országok külügyminiszterei tárgyaltak.

Az Arab Liga, mint ahogy az már korábban világossá vált, elítéli az Aszad-rendszert és egyértelműen a felkelőket támogatja. Márciustól a szíriai ellenzéki koalíció képviseli Szíriát a Ligában. A Liga az augusztus 21-i vegyifegyveres támadásért is a rezsimet tartja felelősnek, és nemzetközi itélőszék elé állítaná a bűnösöket. A tagországok többsége elsősorban az ENSZ-től várna segítséget, derült ki a vasárnapi konferencián.

A fegyveres közbelépés lehetősége megosztotta a Liga tagjait: a 22 arab ország közül Egyiptom, Irak, Libanon, Algéria és Tunézia nem támogatják a külső beavatkozást, hiszen szerintük emiatt az egész régió békéje veszélybe kerülhet. Ezzel szemben Szaúd-Arábia a közbelépést pártolná, “amennyiben a szíriai nép ezt kívánná”. A szíriai ellenzéki koalíció pedig arra kérte a tagországokat, hogy “hallgassanak emberbaráti érzelmeikre, és támogassák a nemzetközi beavatkozást a pusztító háborús szerkezet ellen”.

Gergely Hanna

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »