Remek hír Obamától

Múlt heti binghamtoni beszédében Obama úgy fogalmazott, hogy a második világháború óta nem csökkent olyan gyors ütemben a szövetségi deficit, mint most, ezért a költségvetés elég jó állapotban van ahhoz, hogy ismét költhessenek az elnöki prioritásokra, például az oktatásra.

A szövetségi költségvetési hiány a pénzügyi válságot követően, 2009-ben érte el legmagasabb szintjét, az 1,4 billió dollárt (azaz $ 1 400 000 000 000). A rekordot követő két évben a hiány 1,3 billió, 2012-ben pedig 1,1 billió dollár.

Az idei költségvetési év végére (szeptember 30.) viszont az előrejelzések szerint a szövetségi deficit lecsökken 642 milliárd dollárra. Tehát „a hiány megfeleződött 2009 óta, és csökkenő pályán van” – fogalmazott az elnök. Az eredményt a némivel jobban teljesítő amerikai gazdaság, a növekedést ösztönző programok kifutása, az év elején megnövelt adók, és a kormányzati kiadáscsökkentések tették lehetővé.

Az elemzések szerint a hiány a következő két évben is csökkeni fog, ám Obama második ciklusának végére ismét növekedési pályára áll majd. Az elnök is elismerte a várható problémákat, de szerinte azokat az egészségügyi ellátás növekvő költségei, és nem az alapvető hazai kiadások okozzák majd. Most viszont szerinte nincs akadálya a nagyobb költekezésnek az oktatás, valamint a kutatás és fejlesztés területén, melyek alapvetően jövőbeni befektetések is.

Jelenleg „csak egyetlen válság van, ami Washingtonból ered és az ideológiai” – tette hozzá Obama, utalva a republikánusok és demokraták szembenállására adóügyi és költségvetési kérdésekben. A demokraták a szenátusban például jövőre 89 milliárd dollárral többet költenének, mint a republikánusok a képviselőházban engednék.

A republikánusok visszautasították Obama kijelentéseit, melyek szerintük hamisak és félrevezetőek. Ugyanis Obama elnöksége idején sorra a rekordszintű egybillió dollár fölött volt a költségvetési hiány, azaz négy egymást követő évben, ami soha nem fordult elő az ország eddigi történetében.

Az előrevetített költekezések pedig csak a jövőbeni költségvetéseket hoznák nehéz helyzetbe a republikánusok szerint, mivel az elnök kijelentéseivel ellentétben, a pénzügyi gondoknak (Obama politikája miatt) nem intett még búcsút az Egyesült Államok.

Szakáli Máté

Friss hírek