Kassán tüntettek a kettős állampolgárság mellett

Az esős időjárás ellenére jelentős létszámban érkezetek a demonstrálók tüntetés helyszínére. A szeptember 1-jén – az Alkotmány napján – megszervezett demonstrációt, melynek szlogenje Ébresztő Szlovákia, fogynak a polgáraid!, az indokolta, hogy az Alkotmánybíróság két éve halogatja a döntést a több mint 40 parlamenti képviselő által aláírt állampolgársági beadvány kapcsán.

A tüntetők az Alkotmánybíróságtól azt várják, hogy kimondja: a 2010-ben módosított állampolgársági törvény nincs összhangban a szlovák alaptörvénnyel, amely alapján a szlovák állampolgárság senkitől nem vonható meg.

Az immáron második figyelemfelkeltő megmozduláson többek között a kettős állampolgárság munkacsoport tagjai, az állampolgársági ügy érintettjei, az ügy támogatói és szimpatizánsai, valamint az Alkotmánybíróságra benyújtott beadvány megfogalmazói és aláírói vettek részt. A tüntetésen a Magyar Közösség Pártja, a Híd, az SDKÚ és a KDH képviselői is jelen voltak.

Berényi József az MKP elnöke beszédében bejelentette, hogy a szlovák rendőrségtől idézést kapott annak gyanújával, hogy felvette a magyar állampolgárságot. Arra a kérdésre, hogy valóban felvette-e a magyar állampolgárságot, viszont nem kívánt válaszolni. Az állampolgársági kérdés szerinte a politikai zaklatás eszközévé vált. Berényi azt reméli, hogy ha ezután sem rendeződnek a dolgok, akkor továbbra is lesznek emberek, akik kitartanak az ügy mellett. „Azt hiszem, hogy nem normális állapot az, hogy két európai uniós, NATO-tagország között egy ilyen egyszerű dologban ne lehessen megegyezni” – mondta Berényi.

Bugár Béla, a Híd elnöke szerint továbbra is ki kell tartani. „Döntsön az Alkotmánybíróság! Mi azt kértük tőle, hogy mondja meg, parlamenti képviselőkként mit tehetünk Fico törvényével, de két éve nincs válaszuk, ezért jöttünk ma is ide” – nyilatkozta Viliam Novotný, az SDKÚ alelnöke.

A demonstrálók között ott volt a százegy esztendős Tamás Ilonka is, akit az elsők közt fosztottak meg szlovák állampolgárságától.

2010. július 17. és 2013. augusztus 15. között 591 személy, 251 férfi és 340 nő vesztette el szlovák állampolgárságát. A legtöbben, 260-an a cseh állampolgárság felvétele miatt vesztették el a szlovákot, ezt a német (109), osztrák (74), brit (51) állampolgárság követi, a magyar csak az ötödik (36).

Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »