Columbiából is kitiltanák a hajléktalanokat

Columbia, Dél-Karolina fővárosának belvárosát szeretnék mentesíteni a hajléktalanoktól – írja a New York Times.

A belváros boltjait, éttermeit, hoteljeit büszkén mutogatják a városiak, mint a gazdasági fellendülés bizonyítékait. A válság okozta visszaesésből mostanra kezdenek kilábalni, nagyobb beruházásokkal igyekeznek az ország déli részén meghatározó szereplőként kiemelkedni. Ilyen projekt például az állam korábbi elmegyógyintézete területére tervezett fejlesztések, amelyekből évente közel egymilliárdos bevételt várnak.

A képet azonban rontják azok a hajléktalanok, akik a belváros főutcája környékén töltik mindennapjaikat. Számuk, a város gazdasági sikerei ellenére is növekedett, két év alatt 43%-kal. Ennek okát főként a lomha nemzeti gazdasági fejlődésben, valamint a megfizethető lakhatási lehetőségek hiányában látják.

A hajléktalanok jelenlétére az itteni vállalkozások tulajdonosai a fejlődésre veszélyes tényezőként tekintenek, ami miatt igyekeztek nyomást gyakorolni a politikai vezetésre. Ennek eredményeként, a városi tanácsban jelenleg is vitatkoznak egy tervezetről, amely kitiltaná a hajléktalanokat a városközpontból. A beadvány alapja a leghangosabb vállalkozóktól ered, akik a radikálisabb lépésektől sem riadnának vissza. Egyikük véleménye szerint a hajléktalanoknak három választási lehetőséget kellene felajánlani: hajléktalanszálló, börtön vagy a város elhagyása.

A város vezetői elé ilyen radikális ötletek végül nem kerültek, csak maga a belváros „biztonságosabbá” tétele, a hajléktalanok ügye. Bár vannak, akik szerint rossz ügyre pazarolják az időt, és sokkal égetőbb megoldandó feladat lenne a belvárosi parkolási probléma.

Baranyi Tímea

Friss hírek