„Moszkvában van a szíriai válság megoldásának kulcsa”

Jókora csapás Barack Obama amerikai elnök számára, hogy a brit parlament csütörtök este úgy döntött, nem támogat egy esetleges szíriai katonai beavatkozást – írta a De Volkskrant című holland napilap. Két másik nyugat-európai lap – a párizsi Le Monde és a berlini Der Tagesspiegel – az orosz kormány felelősségét boncolgatta pénteki számában.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az utóbbi húsz év katonai beavatkozásaiban olyan volt, mint a sziámi ikrek – írta a holland újság. Obamának fontos lenne, hogy az egyelőre nem túl lelkes közvélemény megnyerése érdekében egy esetleges katonai akció előtt meggyőző bizonyítékokat szolgáltasson, és maga mellé állítsa szövetségeseit. Ha ezt nézzük, az amerikai elnöknek az elmúlt napokban pechje volt – állapította meg a De Volkskrant.

Van egy nagyhatalom, amelyik két éve még jobb belátásra bírhatta volna Bassár el-Aszad szíriai elnököt, tárgyalóasztalhoz ültethette volna a szíriai kormányt és az akkor még békésen tüntető ellenzéket, amelynek a soraiba akkor még nem szivárogtak be a dzsihádisták – írta a Le Monde. Ez a nagyhatalom rendkívüli szerepet játszhatott volna (Szíriában), de elmulasztotta ezt. Ez a nagyhatalom Oroszország – írta a párizsi lap.

A Der Tagesspiegel szerint ugyanakkor nem Moszkvában van a szíriai válság megoldásának kulcsa. A berlini lap azt írta: Vlagyimir Putyin orosz elnök egyszerűen politikai tőkét akar kovácsolni a szíriai helyzetből; szeretné Oroszországot Amerika ellensúlyaként láttatni. Ebből a szempontból a gyengeség jele lenne, ha Oroszország lemondana a vétóról az ENSZ Biztonsági Tanácsában. „Már nem nagyhatalom, de még mindig az Egyesült Államok ellensúlya – jelenleg ez a közös nevező a putyini külpolitikában” – állapította meg a német lap.

MTI

Friss hírek