A szíriai ENSZ-nagykövet a gerillákat vádolta vegyi támadással

Szíria ENSZ-nagykövete szerdán arra kérte a világszervezet főtitkárát, hogy rendelje el az Aszad-rendszer ellen harcoló erők három olyan támadásának kivizsgálását, amelynek során kormánykatonák állítólag mérges gázt lélegeztek be.

Bassár Dzsaafári nagykövet New Yorkban újságíróknak kijelentette, hogy az ellenzéki erők által augusztus 22-én, 24-én és 25-én végrehajtott támadásnak a kivizsgáltatását kérte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkártól. A szíriai diplomata szerint a „szörnyű” incidenseket a világszervezet Damaszkuszban tartózkodó ellenőreinek kellene kivizsgálniuk.

Dzsaafári azután nyilatkozott, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína – befejezte annak a brit javaslatnak a megvitatását, hogy a testület nyilatkozatban követeljen gyors válaszlépéseket a szíriai civilek ellen állítólag a múlt héten elkövetett vegyifegyver-támadás miatt. A nagykövetek a tanácskozás után nem nyilatkoztak.

A Hágában tartózkodó Ban Ki Mun szerdán több időt kért arra, hogy az ENSZ ellenőrei kivizsgálják a szíriai kormányerők által Damaszkusz közelében állítólag augusztus 21-én elkövetett vegyi támadással kapcsolatos állításokat. A főtitkár szerint a helyszíneléshez további négy napra van szükség, amit a minták kiértékelésének kellene követnie.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »