A korrupciós vádat is megúszta az ex-elnök testvére

Felszabadították a mexikói ex-elnök testvérének, Raúl Salinas de Gortari kétes eredetű vagyonát, amit eddig az ügyben folytatott vizsgálatok miatt zárolva tartottak. A bíró indoklása szerint a mesés vagyonra kreatív befektetésein keresztül tett szert az ex-elnök bátyja.

Raúl Salinas, a Mexikót 1988 és 1994 között vezető Carlos Salinas de Gortari bátyja megsokszorozta vagyonát testvére kormányzása alatt, teljesítményének köszönhetően hamar a korrupció szimbólumává vált. Azonban úgy tűnik, még koránt sincs vége a PRI (Partido Revolucionario Institucional – Intézményes Forradalmi Párt) botrányainak, szabad választások ide vagy oda, hetven év gyakorlata nem szakad meg egyik napról a másikra. A lakosság felháborodását csak tovább fokozzák azok a feltételezések, amik szerint a jelenlegi elnök, a szintén PRI-s színekben politizáló Enrique Pena Nieto kérésére szabadították fel az összeget, erre azonban nincs semmi bizonyíték.

A tizenhét éve folyó ügy, amely több bírósági fórumon folyt, és nemcsak mexikói, hanem európai, elsősorban svájci szakasza is volt, illegális vagyonszerzés vádjával indult. Svájcban hét bankszámlát nyitott Raúl Salinas ezalatt a hat év alatt, többet álnéven. A svájci hatóságok 2008-ban felmentették őt a vádak alól, melyek szerint a gyors meggazdagodás hátterében a drogkartelleknek nyújtott védelem, illetve a kábítószer-kereskedelembe való bekapcsolódás állhatott, bár a pénz eredete továbbra is tisztázatlan. A “Mr. Tíz Százaléknak” is becézett “kellemetlen testvér” 1988 és 1994 között éppen 339-szeresére növelte vagyonát és 17 ingatlan helyett a ciklus végére már 41 fölött rendelkezett szerte az országban.

Az 1994-es év rengeteg váratlan fordulatot hozott Mexikó életében. A PRI több politikusát meggyilkolták, többek között Raúl Salinas volt sógorát, Francisco Riuz Massieu álllamtitkárt is. A közbeszéd elmerülve a spekulációkban, Raúlt is a vádlottak közé emelte, a következő elnök, Ernesto Zedillo pedig börtönbe is záratta az ex-elnök testvérét mint a gyilkosság szellemi atyját. 

Massieu mellett más Raúlhoz közeli személyek is eltűntek, illetve meghaltak ezekben az években, de a mai napig nem derült ki se a gyilkos kiléte, se a gyilkosságok oka. Mindez fokozza a lakosság bizalmatlanságát, és persze a képzelőerejét, legalábbis az összeesküvéseket illetően. Raúlt végül tíz év után engedték szabadon, bizonyítékok hiányában felmentették, érdekes “esettanulmány” ez a mexikói igazságszolgáltatás működéséről

A tényt, hogy Raúl Salinas lopott, egy hangfelvételen túl, a Carlos Salinast megelőző elnök, Miguel de la Madrid is többször megerősítette, még élő adásban is, később azonban rendre visszavonta kijelentéseit rossz egészségügyi állapotára hivatkozva. Így vált a korrupció szimbólumából a büntetlenség jelképévé az idén 66 éves Raúl Salinas.

Zilahy Orsolya

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »