Feszült hangulatban folytatódnak a palesztin-izraeli tárgyalások

A zsidó állam és Palesztina között három éve félbeszakadt tárgyalások két hete Washington közreműködésével folytatódhattak, és ennek eredményeként Izrael 104 palesztin fogoly néhány hónapon belüli szabadon bocsájtására tett ígéretet. Közülük huszonhatan, akiknek többségét több mint húsz évvel ezelőtti Izrael-ellenes támadásokért ítélték el, már elhagyhatták az Ayalon nevű börtönkomplexumot, ahonnan Gázába , illetve Ciszjordániába szállították őket.

Ez a gesztus jelzi Izrael elkötelezettségét a tárgyalóasztalhoz való visszatérés mellett, de korai lenne a két ország közötti konfliktus megoldódásában bízni, hiszen a hétvégén több mint ezer telepes számára otthont adó telep építésére adott engedélyt Benjamin Netanjahu kormánya. Ez a lépés veszélyeztette az egyeztetések szerdai folytatását, mivel a palesztin fél egyik alapvető célja a zsidó telepek felszámolása.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is elítélte a kelet-jeruzsálemi telepítést, azonban Netanjahu szóvivője nyilvánvalóvá tette, nem kívánnak tervükről lemondani, mivel álláspontjuk szerinte az érintett terület nem képezi a tárgyalások részét. John Kerry, az USA külügyminisztere, aki oroszlánrészt vállalt abban, hogy a két félt tárgyalóasztalhoz ültesse, a konfliktushelyzet békés rendezésének fontosságát hangsúlyozta.

A palesztin főtárgyaló, Száeb Erekat elítélte Izrael magatartását, amellyel aláássa a béketárgyalásokat, ennek ellenére reméli, hogy a két ország képes lesz előremutató, kompromisszumos döntéseket hozni az egyeztetések folytatása során.

Szenczi András

Friss hírek