Meglőtték a Politkovszkaja-ügy egyik vádlottját

Meglőtték az Anna Politkovszkaja orosz újságírónő meggyilkolásával vádolt egyik csecsen férfit, aki azonban túlélte a merényletet – jelentette csütörtökön a gazeta.ru című orosz internetes újság.

Murad Muszajev ügyvéd a Facebook közösségi oldalon számolt be arról, hogy szerdán este valaki védence, Dzsabrail Mahmudov életére tört. A férfit egy golyó a bal combján találta el, ezért meg kellett operálni. A rendőrség közölte, hogy az eset Moszkva központjában, egy metrómegállónál történt.

A gazeta.ru emlékeztetett arra, hogy Anna Politkovszkajával, a Novaja Gazeta újságírójával 2006. október 7-én hét golyóval végeztek, amelyből az egyik a combartériáját érte.

Az ügyvéd közlése szerint nem tudni, ki lőtt védencére és milyen fegyverrel. Kifogásolta, hogy a rendőrség nem szállt ki a helyszínre, csak a kórházhoz ment ki órákkal később egy nyomozó. Azt mondta, hogy Mahmudov sérülései miatt bizonyára elhalasztják a csütörtöki bírósági meghallgatást.

Dzsabrail Mahmudovot a Politkovszkaja-gyilkosság ügyében először 2007-ben vádolták meg és vették őrizetbe. 2009-ben azonban a népi ülnökök felmentették és szabadlábra helyezték.

Az ítéletet az orosz legfelső bíróság megsemmisítette, és a pert idén július végén újra kezdték. A férfit újra vád alá helyezték, de nem vették őrizetbe, csak lakhelyelhagyási tilalom alá vonták. Azzal gyanúsítják, hogy ő szállította el a helyszínről bátyját, Rusztam Mahmudovot, aki a gyilkosságot elkövette.

Az ügyben Lom-Ali Gajtukajev és unokatestvérei, Rusztam, Ibragim és Dzsabrail Mahmudov csecsen férfiak, valamint Szergej Hadzsikurbanov, a moszkvai belügyi parancsnokság volt nyomozója ellen folyik a bűnvádi eljárás. Utóbbi őrizetben van. Gajtukajevet vádolják a gyilkosság megszervezésével.

A csecsen férfiakra a nagy nemzetközi és hazai visszhangot kiváltó bűncselekményben ugyancsak közreműködő, tavaly 11 év fegyházra elítélt Dmitrij Pavljuscsenko volt rendőrnyomozó tett terhelő vallomást.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió arról is beszámolt, hogy az orosz hatalmat és Moszkva csecsenföldi hadjáratait élesen bíráló néhai újságírónő gyermekei időközben bejelentették, mégis részt vesznek az új bírósági eljárásban. Korábban azért utasították el a részvételt, mert a bíróság nem vette figyelembe kérésüket, és távollétükben kezdte újra a pert, valamint választotta ki az ülnököket.

Politkovszkaja gyermekei azt is nehezményezik, hogy az orosz hatóságok már hét éve nem tudják kideríteni, ki rendelte meg édesanyjuk megölését.

Kitekintő / MTI

Friss hírek