Közel száz halottja volt az iraki merényleteknek

2013 július volt a legvéresebb hónap ez elmúlt öt évben Irakban. Az áldozatok száma elérheti az ezret.

Az al-Káida felelősséget vállalt a 91 halálos áldozattal és több száz sérülttel járó merényletsorozatért, amelyet a Ramadánt lezáró Eid Al-Fitr ünnepen követtek el az elmúlt hétvégén. A támadások száma egyre gyakoribb és egyre több áldozatot követel. A szombati támadás során elhunyt 80 ember mind az ünneplő tömegből került ki, akik között több pokolgép robbant a nyílt utcán. Az esetet felvállaló szervezet áll a mögött az akció mögött, amely során az elmúlt hetekben körülbelül 500 fogvatartottat szabadítottak ki iraki börtönökből.

Az al-Káidához kötődő ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant – Iraki és Levantei Iszlám Állam) csoport figyelmeztette az iraki vezetést, hogy a fennálló helyzet rosszabbodni fog, ha a helyi erők nem hagynak fel a gyanús, terrorszervezetekhez kötődő szökevények letartóztatásával. Vasárnap további 9 áldozatot követő támadás történt az ország több pontján. Az egyik támadás során egy fegyveres tüzet nyitott az ellenőrzőponton állomásozó szunnita fegyveres csapat ellen, akik közül ketten meghaltak, ketten pedig megsebesült. Ez csak egy eset a számos helyen történt vérontásból, amelyeknek nem csak katonai, de civil áldozatai is voltak.

2008 óta az idei év júliusa volt a legvéresebb hónap Irakban, egy friss ENSZ jelentés szerint közel ezer ember halt meg a siita és szunnita iszlamista csoportok közötti összecsapásokban. Washington a kiújuló erőszak hatására közelebbi együttműködést ígért Bagdadnak, a véres események visszaszorításának érdekében. Az iraki belügyminisztérium nyílt háborúnak nevezte a júliusi állapotot, amelyet a biztonsági erők hiányosságának példájaként említett. 

Zsebe Zsolt

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »