Harmincnégyezer katonától válna meg Franciaország

A francia kormány augusztus elején mutatta be a következő hat év védelmi költségvetési tervezetét, amely 34 ezer katona felmentését hozhatja. A kormányzat megszorító politikája és a mozgékony haderőre való igény megváltoztatná Európa második legnagyobb hadseregének az arculatát.

A francia honvédelmi miniszter, Jean-Yves Le Drian augusztus 2-án mutatta be a 190 milliárd eurós védelmi költségvetés tervezetét.

A védelmi minisztérium már idén áprilisban nyilvánosságra hozta, hogy költségvetése nagy részben változatlan maradna a következő években, ugyanakkor egy stratégiai tervezet keretében felvázolta a 2014-19 közötti időszak prioritásait is – előirányozva a katonai személyzet 12 százalékkal történő megvágását.

A kormány csökkentené az állami kiadásokat mintegy 60 milliárd euróval a következő öt évben annak érdekében, hogy megfeleljen a hiánycéloknak. Mindezek ellenére azonban elkerülné a  katonai kiadások drasztikus csökkentését, miután a fegyveres erők vezetői és a törvényhozók is úgy vélik: ez veszélyeztetné Franciaország azon képességét, hogy hatékonyan reagáljon a globális biztonsági fenyegetésekre.

Mindemellett a hadsereg leépítése nem igazán lenne kedvező lépés egy olyan időszakban, amikor a munkanélküliség és az elégedetlenség egyre csak növekszik a francia szocialista elnök, Francois Hollande kormányzása alatt.

Az új költségvetési terv szerint lassúbb ütemben szállítanák a Dassault Légierőtől rendelt Rafale negyedik generációs vadászbombázó repülőgépeket; ráadásul csak 26 darabot vennének át a következő hat évben. A lassúbb szállítással a minisztérium késleltetné a darabonként 120 millió dollárba kerülő gépek kifizetését – ezáltal könnyítve az állami költségvetésre háruló nyomást. A francia kormány mindemellett reménykedik, hogy a külföldi megrendelések – Indiából, Katarból és Brazíliából – fellendítik majd a keresletet a részben állami tulajdonú Dassault cég gépei iránt.

Bár a javasolt költségvetés mértéke kis mértékben meghaladná a 179 milliárd eurós áprilisi tervezet által előirányzott összeget; a tervezet bizonyára vita alapjául szolgál majd a francia törvényhozás elkövetkező hónapjaiban.

A francia hadsereg – amely az elmúlt években sorozatos költségvetési megszorítások áldozata volt – a jövőben a fegyveres erők megújítására koncentrálna annak érdekében, hogy egy jóval mozgékonyabb hadsereget állítson fel, amely több jelentős külföldi hadművelet párhuzamos ellátására is képes lenne.

A hat éves tervezet 23 500 pozíció megszüntetésével járna. Ezen belül 16 ezer katonát küldenének el adminisztratív munkakörökből. A további 10 ezer fős létszámcsökkentés az előző költségvetési keret alapján történne.

Franciaország jelenleg 228 ezer fős katonai személyzetet tart fenn; további 165 ezer fő pedig a védelmi iparágban dolgozik. Valószínűsíthető, hogy a védelmi erők átalakítása, valamint a drasztikus létszámleépítés újabb mélypontra sodorná a már egyébként is népszerűtlen Francois Hollande hírnevét.

Tanay Zsanett

Friss hírek