Kanada újra megnyitotta dakkai követségét

Ismét kinyitott és renedesen működik Kanada bangladesi nagykövetsége. Bezárását biztonsági okokkal magyarázta a kanadai külügyminisztérium, igazodva az USA közelmúltban hozott intézkedéseihez; azzal a különbséggel, hogy Kanada csak ezt az egy követségét zárta be. A munka felfüggesztése mindössze egy napig tartott, hétfőn már ismét felvették a munkát a követség munkatársai.

A kanadai külügyminisztérium szóvivője, Rick Roth nem részletezte, hogy milyen konkrét fenyegetés vezetett az óvintézkedés meghozatalához, a sajtó szerint azonban az al-Kaida terrorszervezet állhat az ügy hátterében. Roth még hozzáfűzte, hogy egyelőre nem áll szándékukban más követségek bezárása, de ez még változhat az aktuális fenyegetettség függvényében. Ezek szerint rendesen működnek Kanada észak-afrikai és ázsiaia követségei: ez utóbbiak 7-én és 8-án tartottak zárva, igazodva a muzulmán ünnephez, mely a Ramadán végét jelzi.

Kanada 1972-ben létesített diplomáciai kapcsolatot Bangladessel. Kanada anyagilag is támogatja az ázsiai ország felzárkóztatását, főleg az oktatás és gazdaság fejlesztése élvez prioritást a segélyeket elosztását illetően. Jelentősek a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok is, Kanada elsősorban mezőgazdasági termékeket exportál és textilipari termékeket importál. Kanadában mintegy százezer bangladesi származású ember él.

Feszty Péter

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »