Forrósodik a helyzet Jemenben

Az USA és az Egyesült Királyság felszólították polgáraikat, hogy azonnal hagyják el Jement, illetve halasszák el az országba tervezett utazásaikat. Az Egyesült Államok múlt héten több nyugati országot is megkért, hogy zárják be jemeni képviseleteiket és hívják haza alkalmazottaikat, mert különböző források arra engednek következtetni, hogy a böjt után nagyszabású támadás várható Jemenben. Eközben tovább folytatódnak a dróntámadások, amelyek az elmúlt egy hétben tizenhét halálos áldozatot szedtek.

A Pentagon szerint az Egyesült Államok hetvenöt követségi dolgozóját evakuálta kedden Jemenből katonai repülőgépeken. Az USA és az Egyesült Királyság felszólították polgáraikat, hogy mielőbb hagyják el az arab országot, mert terrortámadásokra számítanak.

Az amerikai külügyminisztérium egy nyilatkozatot adott ki, amely arra kéri az amerikai állampolgárokat, hogy halasszák el Jemenbe tervezett utazásaikat, illetve ha az országban tartózkodnak, azonnal hagyják el azt. Hasonló kérésekkel állt a brit polgárok elé az Egyesült Királyság, valamint átmeneti időre kiszállították a brit követség személyzetét az országból. Olaszország az emberrablások különösen magas esélyeire hivatkozva kérte polgárait, hogy hagyják el Jement. 

Az USA múlt hét pénteken bezárásra szólított fel több Jemenben található nyugati követséget valamint amerikai missziókat szerte a Közel-Keleten. A New York Times beszámolója szerint erre azért volt szükség, mert sikerült lehallgatni néhány beszélgetést, amelyek az Osama bin Laden helyét öröklő Ayman al-Zawahiri és az al-Kaida az Arab-félszigeten (AQAP) feje, Nasser al-Wuhayshi között hangzottak el.

Az USA szerint az AQAP készül valamire, ezt az értesülést pedig különböző források is alátámasztották. Arról, hogy pontosan mikor és hol tervezik a támadást, egyelőre nem rendelkeznek információval, de a nyugati érdekeltségek fenyegetve vannak.

Lindsey Graham republikánus szenátor azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy a követségek mielőbbi bezárása annak a jele, hogy az Obama-kormány Bengáziban már megtanulta a leckét. A szenátor ezzel a tavaly szeptember 11-én történt esetre utalt, amikor Bengáziban meggyilkolták az USA líbiai nagykövetét, valamint további három amerikai állampolgárt.

A nyilatkozat kiadása előtt nem sokkal négy feltételezett al-Kaida tag vesztette életét egy dróntámadásban Maaribnál. Dróntámadásokat az USA szokott bevetni al-Kaida célpontok ellen, azonban ezt nem szokták nyilvánosan kommentálni. A keddi támadás áldozatai közül törzsi források kettőt megneveztek: Saleh al-Tays al-Waelit és Saleh Ali Gutit.

Al-Waeli szerepel egy huszonöt al-Kaidához köthető nevet tartalmazó listán is, amelyet a jemeni kormány adott ki kedden.  A feltételezések szerint ezek az emberek nagyszabású támadásra készülnek a Ramadánt követő Eid al-Fitr során, vagyis ezen a héten csütörtökön vagy pénteken. A listán szerepel még Ibrahim Mohamed al-Rubaish és Ibrahim Hassan al-Assiri is, mindketten szaúdi-arábiai állampolgárok. 

Al-Rubaisht 2006-ban engedték ki a guantanamói fogolytáborból, és úgy tartják, hogy jelentős szerepet játszott az al-Kaida jemeni megerősödésében és terjeszkedésében. Ő az AQAP teológiai tanácsadója, és mind írásainak, mind pedig prédikációinak nagy jelentőséget tulajdonítanak a szervezetben. 

Jemen kijelentette, hogy huszonháromezer dolláros (mintegy ötmillió kétszázezer forintos) jutalomban részesül az, aki a huszonöt férfi bármelyikéről olyan információval rendelkezik, amely segítségével le tudják őket tartóztatni. 

A keddi dróntámadás július vége óta sorban a negyedik volt, és immár tizenheten vesztették életüket ilyen támadásokban az elmúlt egy hét folyamán. Az USA az AQAP-ot a terrorszervezet egyik legerősebb szárnyaként tartja számon, ezért mind pénzügyileg, mind pedig logisztikailag jelentősen támogatja a jemeni biztonsági erőket az ellenük folyó harcban. 

Lorencsics Emese

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »