Szünetre vonul a leglustább kongresszus

Augusztusi nyáriszünetére vonul a kongresszus. Az 1940-es évek óta számon tartják, hány törvényt juttat az elnök íróasztalára mind a képviselőház, mind a szenátus – idén a legalacsonyabbak ezek a számok.

A Washington post elemzése szerint az idei kongresszus képviselői összesen 22 törvényt szavaztak meg, és küldték Obamához aláírásra, ebből ő csak kettőt vétózott meg, mindkettőt még 2010-ben. Egészen eddig a tavalyi év tartotta a „leglustább” kongresszus címét, holtversenyben a 19 évvel ezelőttivel – mind a kétszer 28 törvényt hoztak, és mind a kétszer republikánus többségű képviselőház próbálta aláásáni a demokrata elnököt.

Természetesen szembe kell állítani a mennyiséggel a minőséget is. Ha a 2001-2003-as ülésszakot nézzük, a 36 megszavazott törvényből egy az ifj. George Bush által támogatott adótörvények voltak, amiknek a hatásai még bőven Obama elnökségére is átlógtak, és tagadhatatlanúl nagy súllyal rendelkeztek. Az idei kongresszus ebben is alulmaradt: a 22 törvény közül egy hasonló méretű sem került ki.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyik kamara sem dolgozik eléggé. A szenátus elfogadott egy kétpárti bevándorlási törvényt, és egy törvényt, amivel átalakítják a diákhitelek szerkezetét. Január óta ebben az ülésszakban a szenátorok összesen 63 törvényt szavaztak meg, amibe beletartozik még sok katasztrófa sújtotta területeket segítő rendeletet is.

John Boehner házelnök szerint nem lehet a kongresszus munkáját csak a meghozott törvények száma alapján megítélni. Úgy véli az amerikaiak szerint így is túl sok törvény van életben, és éppenhogy ezek visszavonásán kellene fáradozniuk. Boehner szóvivője egész pontosan úgy fogalmazott „a legnagyobb feladatunkká az vált, hogy megakadályozzuk a demokrata szenátust és az elnököt, hogy törvényeket vigyenek véghez.”

Republikánus tanácsadók szerint 1918 óta nem fordult elő olyan helyzet, hogy mind a szenátus, mind a Fehér Ház a demokraták kezén legyen, és csak a képviselőház legyen a republikánusoké. Szintén ezen tanácsadók szerint a korábbi években, mikor a demokraták ültek a törvényhozói székek többségében a legtöbb döntés arról szólt, hogyan lehetne növelni a kiadásokat, ennek az ellentéte – állításuk szerint – eleve sokkal nehezebb.

Az óra viszont ketyeg. Elemzők szerint az augusztusi szünet korábban egyfajta határidőként funkcionált, és az előtte lévő hetekben felgyorsultak az események, a hosszú kihagyás tudata ösztönözte a képviselőket, ám idén úgy néz ki ez sem működik. A következő, már igazi határidő október elseje. Ekkortól kezdve vonulhatnak a lakosok a pénzárak elé, hogy új életbiztosítást kössenek maguknak a 2014-es évre, de ami még fontosabb: ekkor jár le az előző évi költségvetés. Nem csak az Obamacare körül folyó többhónapos vitát kell tehát lezárni, hanem a költségvetés sohasem békés megegyezését is. Mindezekre a feladatokra pedig a szeptemberi naptár szerint összesen kilenc nap maradt.

Lehet ujjal mutogatni arra, mi vagy ki a felelős ezekért az állapotokért. Ahogy azt már korábban megírtuk, maga az ülésnapok száma is csökkent. Lehet okolni a megosztottságot, lehet okolni az állampolgárokat, hogy nem tudják ők sem, mit szeretnének. Lehet azzal is takarózni, hogy nem feltétlenül hiteles mérőszám a törvényeké, hiszen különböző elképzelései lehetnek mindeninek arról, melyik kongresszus működik jól – amelyik minél többet csinál, vagy amelyik minél kevesebbet.

Büki Dániel

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »