Hollande támogatná a hátrányos helyzetű külvárosokat

A francia kormány bemutatta Francois Hollande elnök új törvényjavaslatát az ország hátrányos helyzetű külvárosainak megsegítésére.

A következő évben nagyjából 5 milliárd eurós közvetlen állami beruházást tervez a kormány különféle projektek keretében a munkahelyteremtés és a lakhatási körülmények javítására.

Az elnök a héten ellátogatott a korábban bajba jutott párizsi kerületbe, Clichy-sous-Boisba, ahol elismerte, hogy a külvárosi zavargások elhúzódó hatása máig érezhető, hangsúlyozva, hogy a folyamatot meg lehet állítani. „Ezt az elnyúló elégedetlenséget ilyen hosszú távú projektekkel tudjuk megállítani” – fogalmazott Hollande.

Clichy lerobbant lakótelepein a zavargások még 2005-ben kezdődtek és gyorsan terjedtek szerte az országban. Az ilyen területek adnak otthont nagyszámú bevándorlónak és leszármazottaiknak, illetve gyakran Franciaország korábbi muszlim többségű gyarmatairól, Észak-Afrikából érkező betelepülőknek, amely így régóta kihívást jelent az ország társadalmi kohéziójára nézve.

Mint ahogyan arról egy korábbi rövidhírünkben beszámoltunk, zavargások törtek ki két héttel ezelőtt egy másik párizsi külvárosban, Trappes-ban, miután letartóztattak egy muszlim férfit. Az illető állítólag megpróbált megfojtani egy rendőrt, mikor az arra kérte a férfi feleségét, hogy távolítsa el a nő egész arcát takaró – az országban 2011 áprilisában betiltott – fátylat.

„Senki nem gondolja egy pillanatra sem, hogy ez az új kezdeményezés felszámolná a feszültségeket. Az elnök ezzel egyértelműen inkább azt fejezi ki, hogy prioritásként kezeli a külvárosi problémákat” – mondta ezzel összefüggésben a BBC tudósítója, Hugh Schofield.

Francois Lamy, a szocialista kormány új kezdeményezésért felelős politikusa az AFP francia hírügynökséget tájékoztatva úgy fogalmazott, hogy a törvénytervezet a külvárosi politika eszközeit reformálná meg. A beruházási összegeket elsősorban arra a 230 régióra koncentrálná a kormány, amelyek leginkább rászorulnak a segítségre. A jövedelem tekintetében határoznák meg újra e régiókat, a korábbi rendszerekkel szemben, amelyek olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a tulajdonjog, az egyszülős családok, és a munkanélküliség.

Clichy-ben a lakosság 30 ezer főre tehető; a munkanélküliségi ráta pedig 22,3 százalékos, kétszerese az országos átlagnak, annak ellenére, hogy a korábbi bal és jobboldali francia kormányok részéről lassan négy évtizede tart a hátrányos helyzetű külvárosokba történő tőkeinvesztálás.

2005 októberében a háromhetes zavargások két Clichy-sous-Boisi tinédzser halálához és lakótelepeken égő autók tucatjaihoz vezettek Franciaország-szerte, így mostanra már az ígéretek helyett valódi tettekre lenne szükség a feszültségek felszámolása érdekében.

Az elnök törvényjavaslata várhatóan már az ősszel a francia törvényhozás elé kerül.

Tanay Zsanett

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »