Iránnak való kémkedéssel vádolnak egy ultra-ortodox zsidó férfit

Egy jeruzsálemi kerületi bíróság bűnösnek talált egy negyvenes éveiben járó férfit Iránnak való kémkedés vádjával. A férfi, aki egy Izrael létét teljes mértékben elutasító és megvető ultra-ortodox csoport tagja, Németországba utazott, hogy felajánlja szolgálatait az Izraellel éles konfliktusban álló országnak.

Egy jeruzsálemi bíróság csütörtökön bűnösnek talált egy izraeli férfit Iránnak való kémkedés vádjával, írja a Gulf News. A férfiról nem sokat lehet tudni, a nevét sem árulták el, mindössze annyit, hogy a negyvenes éveiben jár, és egy ultra-ortodox zsidó csoport, a Neturei Karta (A Város Őrzői) tagja.

Az 1938-ban alakult Neturei Karta nem fogadja el a jelenlegi zsidó állam létét, hiszen Izrael csak a Messiás második eljövetele után alakulhat meg. A zsidók üldözése is ezzel szűnik meg, és minden emberi erőfeszítés egy zsidó állam megalakítására az isteni akarat megsértésével egyenlő. A csoport elutasítja a cionizmust, és támogatja Iránt és a palesztin Hamaszt, hiszen azok ellenzik Izrael létét. 

A Shin Bet, vagyis az izraeli titkosszolgálat által kiadott nyilatkozat szerint a férfi 2011-ben Irán berlini nagykövetségén ajánlotta fel szolgálatait. Izraelbe való visszatérése után jeruzsálemi lakásához közeli telefonfülkékből hívta az iráni kapcsolatait, valamint interneten keresztül kommunikált velük. 

Kihallgatása során a férfi azt mondta, hogy Izrael állammal szemben érzett gyűlölete és az információkét kapott pénz is szerepet játszott tettében. 

A férfit múlt hónapban tartóztatták le, és bíróság által jóváhagyott előzetes letartóztatásban tartották. A férfit egy jeruzsálemi kerületi bíróságon külföldi ügynökökkel való kapcsolattartás és hazaárulás vádjával ítélték el.

Lorencsics Emese

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »