Az amerikaiak nem akarják megmenteni Detroit városát

Egy friss közvélemény-kutatás eredményei szerint az amerikaiak nem támogatják azt a szövetségi csomagot, ami az egykor virágzó iparvárost, Detroitot mentené meg ismételten a teljes csődtől – írja a CNN.com. A múlt hónapban Detroit ismét bejelentette, hogy nem képes fedezni az immáron 11,5 milliárd dollárnyi adósságát – ez nem csak Michigan állam, de az egész Egyesült Államok történetében a legmagasabb olyan összeg, amit egy város önkormányzata tartozásként halmozott fel.

A kutatást végző Quinnipac Egyetem felmérése szerint az adatfelvétel során megkérdezett amerikaiak 57 százaléka válaszolta azt, hogy nem támogatja a város adósságának a szövetségi kormány általi rendezését – mindössze a megkérdezettek 33 százaléka támogatná ezt a lépést. A válaszadás tekintetében megfigyelhető némi megosztottság: a demokrata megkérdezettek 51 százalékban támogatják és 35 százalékban ellenzik Detroit megmentését; míg a republikánus szavazók 65 százaléka ellenzi és mindössze 28 százaléka támogatja a mentőcsomagot. Az adatfelvétel során a mintába a regisztrált szavazók kerültek be.

Detroit sorsa akkor pecsételődött meg, amikor a 2008-as válság tovagyűrűző következményeként bezártak a város lételemének számító autógyárak. Detroit lakossága alig néhány év alatt közel a felére csökkent, az egykor modern metropolisz mára már szinte kísértetvárossá vált, ráadásul a bűnözés is hatalmas méreteket öltött. A város vezetése már az olyan alapvető szolgáltatásokat sem tudja finanszírozni, mint például a nyugdíj vagy az egészségügyi ellátás.

Pintér Melinda

Friss hírek