A rossz CIA-vezetés elüldözi a jó ügynököket

Az amerikai kémügynökség reputációjának jót tett Oszama Bin Laden felkutatása, ám most, az információs szabadságról szóló törvény értelmében nyilvánosságra kerültek olyan dokumentumok, melyek az intézmény működési mechanizmusát és vezetőinek alkalmasságát erősen megkérdőjelezik.

A belső dokumentumokból és több mint húsz, korábbi alkalmazottal készített interjúkból kiderült, hogy számos ügynök szerint rosszul vezetik az amerikai hírszerzés központját: a magas rangú tisztviselők tévedéseit nem szankcionálják, illetve a rossz döntéshozók mindig újabb esélyeket kapnak a jól dolgozó beosztottak rovására.

A Los Angeles Times cikkében egy elemző esetét mutatja be. Az illető eszményi ügynök volt. Amerikai állampolgár, értelmiségi, de tengerentúlon nőtt fel, folyékonyan beszélt kínaiul, a Szilícium-völgyben dolgozott, de hazafiasságból jelentkezett a CIA-éhoz, melynek igazgatóságához fel is vették 2005-ben. Feladata az volt, hogy „tájékozódjon” a kínai politikáról. A volt ügynök azonban megdöbbenve tapasztalta, hogy középszerű vezetők kezében összpontosult a hatalom, akik következmények nélkül hoztak rossz döntéseket. Az osztályokat hűbérbirtokként irányították, és „nagyon csúnya, gyilkos csaták” folytak közöttük. „A legbizarrabb hely, ahol valaha dolgoztam” – fogalmazott az ügynök, aki 2009-ben otthagyta a CIA-t, és most a hadseregnél végez hasonló munkát.

Ugyanabban az évben végeztek egy egész ügynökségre kiterjedő felmérést, melyben a válaszadók 55 százaléka úgy nyilatkozott, hogy vagy felmond, vagy fontolgatja azt. A fő indok a rossz irányítás és a felsővezetés elszámoltatásának hiánya volt. A vezetést érintő tisztviselői panaszok aránya a Nemzeti Titkosszolgálat, a CIA kémkedésért és titkos akciókért felelős részlegében a legmagasabb, ahol a volt vagy felmondani szándékozó munkatársak 71 százaléka a rossz vezetést nevezte meg távozása okaként.

Hasonló tapasztalatokat a belső, főfelügyelői jelentések (2005 és 2010) is lejegyeztek, és „kihívásként” ismerték el az ügynökök megtartását. A CIA teljes munkaerő-fluktuációja ugyanakkor szokatlanul alacsony, 3,5 százalék (kormányzati szinten ez a szám 6 százalék), de a CIA-veteránok szerint a legjobb, legkreatívabb ügynökök közül sokan távoznak, növelve ezzel ezt az arányt. 

A CIA illetékesei elismerték a jelentésekben szereplő tartós munkavállalói aggodalmakat a CIA kultúráját illetően, de úgy vélték, ha most végeznék a felmérést, jobbak lennének az eredmények. Hozzátették, hogy a legtöbb tisztviselő bízik felettesében, valamint ma már hangsúlyosabb a vezetők képzése és értékelése. Ráadásul még a 2010-es jelentés előtt elindítottak három vezetői tanfolyamot, melyek elvégzése az előléptetések feltétele lett. Az illetékesek továbbá cáfolták a szankciók hiányát és az alkalmazotti elégedetlenség magas szintjét, de konkrét adatokat nem közöltek.

Volt ügynökök szerint az intézkedések messze nem orvosolták a tisztviselők panaszait. „Egy idő után azt mondod (…) szeretem a hazámat, de másképp is tudom szolgálni” – fogalmazott Aki Peritz, aki a CIA Irakban dolgozó terrorizmusellenes elemzőjeként megtalálta Abu Musab al-Zarqawit (hírhedt al-Kaida terrorista, 2006-ban végeztek vele). Ő 2009-ben mondott fel, most egy washingtoni think tanknél dolgozik.

A felmondások veszteségei nehezen számszerűsíthetők, de független jelentések szerint például „rendszerhibák” következtében tudtak 2009-ben hét CIA-ügynököt megölni és hatot megsebesíteni Afganisztánban. A CIA-veteránok szerint pedig részben a rossz hírszerzés miatt tudták 2011-ben Libanonban letartóztatni az ügynökség informátorait. Szintén 2011-ben rótta meg maga Obama elnök a hírszerzést a közel-keleti változások előrejelzésének hiányáért. Azonban senkit nem rúgtak ki, senki nem kapott fegyelmit.

Ahogy senkit sem büntettek meg azért sem, hogy 2003-ban tévesen minősítettek terroristának egy német állampolgárt, akit a macedón rendőrség elfogott és CIA-ügynököknek adott át. A férfit négy hónapig kínozták egy afgán börtönben, miután beismerték a tévedést és elengedték. (2012-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletben marasztalta el Macedóniát a kooperációért és megállapította, hogy megkínozták a férfit. Ez az első eset, hogy a fogvatartottakkal szembeni CIA-bánásmódot jogilag kínzásnak nyilvánították.)

Azt a CIA is elismerte, hogy a tisztviselői panaszokat tartalmazó jelentések után sem vezettek be új, felelősségre vonási mechanizmust a vezetésben. A számadás hiányát Susan Hasler is megerősítette, aki 1983-tól 2004-ig dolgozott az ügynökség igazgatóságán.

A volt ügynök Peritz szerint az intézmény problémái részben a makacs bürokratikus struktúrából erednek. „A CIA egy 1950-es évek stílusú, felülről lefelé szerveződő intézmény (…) ahol a döntéshozók 25-30 évig vannak hivatalban” – fogalmazott. Ezt a magyarázatot vehetjük akár a diszfunkciók indokának is, a kérdés, hogy meddig fogadja el ezt az ország vezetése mentségnek.

Szakáli Máté

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »