Szlovákia: Hiánycikk a kétnyelvű matrica

A Pro Civis társulás vezetője szerint akár jó üzleti lehetőség is lehet a kétnyelvű matricák gyártása.

Egy nagyudvarnoki lakatosipari vállalat a Pro Civis társuláshoz fordult, mert – bár kötelező lenne – magyar nyelvű matricákhoz nem lehet hozzájutni Szlovákiában. Mostantól a cég telephelyén kétnyelvű figyelmeztető és veszélyt jelző feliratok, munkavédelmi utasítások olvashatók.

„Mindenki magyar a cég területén. Mondhatom, hogy 100 százalékig mindenki magyar anyanyelvű. Mivel mi kisebbségként élünk Szlovákia területén, fontosnak tartom, hogy a magyar anyanyelvünket ápoljuk, ha lehet, akkor ilyen módon is, hogy a kétnyelvű matricákat kihelyezzük. Bár, ez törvényi kötelesség is” – mondta Makki Ádám cégvezető.

A nagyudvarnoki vállalat közel háromszáz matricát kapott. A Pro Civis társulás vezetője szerint akár jó üzleti lehetőség is lehet a kétnyelvű matricák gyártása. „Lehet, hogy egy nyomdásznak vagy egy vállalkozónak jó ötletet adunk azzal, hogy kezdje el forgalmazni a kétnyelvű matricákat, mert nincsenek forgalomban” – mondta az MTI-nek Őry Péter, a Pro Civis társulás elnöke.

A társulás elnöke azt mondta: amíg ez nem valósul meg, addig segítenek a feliratok beszerzésében. A kétnyelvű feliratok használatát a kisebbségi nyelvhasználati törvény írja elő Szlovákiában ott, ahol a nemzeti kisebbségek aránya eléri a 20 százalékot.

Kitekintő / hirado.hu / Hírek.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »