Lefejezték Mexikó legveszélyesebb bűnszervezetét

Miután a hatóságok bejelentették a Mexikó legveszélyesebb drogkartelljeként számon tartott Los Zetas irányításáért felelős Miguel Ángel Trevino elfogását, felmerült a kérdés szakértői körökben: milyen sors vár ezután a bűnszervezetre?

Los Zetas

A mexikói székhelyű, de Közép-Amerikában és Európa-szerte is aktív Zetas-kartell az utóbbi években az ország második legjelentősebb és egyben legerőszakosabb bűnszervezetévé nőtte ki magát.

A kiemelkedő brutalitásáról ismert szervezetet Heriberto Lazcano Lazcano, a mexikói hadsereg különleges egységének volt tagja hozta létre 1999-ben. Tizennégy évvel később a Los Zetas az Öböl-kartellt (Cartel del Golfo) irányító Osiel Cárdenás Guillén szolgálatába állt, ahol fegyveres védelmi feladatot töltött be. Amikor Cárdenas Guillént 2007-ben átadták a hatóságok az Egyesült Államoknak, a Zetas kivált az őt egykor felbérlő bűnszervezetből és önállóan szervezetődött újra. 

A mexikói szervezett bűnözés történelme során első ízben fordult elő, hogy a hadseregből leszerelt katonák betagozódtak a drogkereskedelembe. A katonai kiképzések során elsajátított taktikák és a bűnszervezeteknél megszokott alvilági módszerek keveredésének eredménye az elképzelhetetlen méreteket öltő brutalitás és a pszichológiai terror széleskörű alkalmazása lett. A megfélemlítés módszerével operáló Zetas-kartell napjainkban az ország területének csaknem felét az irányítása alatt tartja.

Z40, Z42

A mexikói haditengerészet sikeres akciójában múlt héten kézre kerített Miguel Ángel Trevino Morales – utcai nevén Z40 – legitim utódja az egyetlen szabadlábon tartozkodó testvére, Omar Trevino Morales, más néven Z42. Kérdéses azonban, hogy a szakértők által túl fiatalnak és tapasztalatlannak tartott Omar rendelkezik-e azzal a tekintéllyel és hatalommal a kartell többi tagjával szemben, amelyre pozíciójának megvédése érdekében szüksége lesz.

A jelentős konkurencia mellett tovább nehezíti Z42 helyzetét, hogy az őt megelőző kartellvezérek egyben a szervezet alapító tagjai is voltak, míg ő csupán örökösödés útján venné át a vezetőszerepet. A Zetas-kartell feletti irányításért többen is versenyeznek, köztük a banda legprominensebb tagjai: Sergio Ricardo Basurto Pena, Maxiley Barahona Nadales, Román Ricardo Palomo Rincones, valamint Mario Alfonso Cuéllar Salazar.

A hatalmi harcok és széthúzás által meggyengített szervezet könnyen az ellenséges kartellek célpontjává válhat, akik kihasználva az alkalmat a Zetas irányítása alatt álló területek megkaparintására törekedhetnek.

A Los Zetas alkonya? 

A kartell jövője erősen megosztja a szakértőket. Alejandro Hope nemzetbiztongási szakértő szerint Z40 eltávolítása egyet jelent a bűnszervezet végével. „A múlt heti rendőrakcióval a Zetas sorsa megpecsételődött” – hangsúlyozta ki Hope.

Sokak szerint ellenben az akció jelentősége erősen túlértékelt, és az ideiglenes hatalmi vákuumot követő kaotikus állapot után a szervezet képes lesz zavartalanul folytatni tevékenységét.

Abban azonban a szakértők nagyrésze és a közvélemény is egyetért, hogy az elkövetkező időszakban felerősödő erőszakhullámmal kell számolni a Los Zetas által uralt térségekben.

Karafiáth Luca

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »