Meghalt a többször holtnak vélt al-Kaida vezér

A Jemenben működő al-Kaida az Arab-félszigeten (al-Qaida in the Arabian Peninsula, AQAP) szerdán jelentette be videó üzenetben egy iszlamista weboldalon, hogy Saed al-Shehri, a szervezet vezető helyettese életét vesztette egy amerikai dróntámadásban. A hírt Ibrahim al-Rubaish, a szervezet vezetője közölte, azt azonban nem mondta meg, hogy mikor gyilkolták meg a férfit. 

Al-Shehri halálát már többször is bejelentették a jemeni hatóságok, ezt azonban a legutóbbi esetig – ahogy arról mi is beszámoltunk – mindig megcáfolták. Legutóbb január 24-én keltették halálhírét, amit a férfi áprilisban cáfolt meg. Ezt megelőzően októberben a jemeni védelmi minisztérium szeptemberi bejelentését cáfolták meg, amely szerint al-Shehri a hadsereg egy támadásában vesztette életét. 

Al-Shehri 2007-ben szabadult a guantanamói fogolytáborból, ahonnan Szaúd-Arábiába került rehabilitációra. Innen szökött vissza Jemenbe az AQAP-hoz. 

Jemeni hivatalok szerint al-Shehri volt az egyik legfontosabb al-Kaida vezér, aki lokális, regionális és nemzetközi terrorcselekmények megtervezéséért és kivitelezéséért is felelős volt. Ő lehetett a parancsnoka azoknak a véres összecsapásoknak, amelyek során a szervezet elfoglalta az ország déli részén található Abyan tartományt. A tartományt 2012 júniusában a hadsereg visszafoglalta. 

Az AQAP-ot Nasser al-Wuhayshi vezeti, aki a 2011 júliusában, a jemeni forradalom során megerősítette a szervezet kapcsolatát a nemzetközi al-Kaida hálózattal, illetve annak vezetőjével, Ayman al-Zawahirivel, aki Osama bin Laden 2011 májusi halála után került a terrorszervezet élére.

Az Egyesült Államok teljes erőbedobással támogatja Jement a terrorizmus, főképp pedig az AQAP elleni harcban, a szervezetet ugyanis a hálózat legaktívabb és legvéresebb sejtjének tartják. Az AQAP ellen az USA egy év alatt közel megháromszorozta a dróntámadásokat: míg 2011-ben ennek száma 18 volt, ez 2012-re 53-ra nőtt. 

Lorencsics Emese

Friss hírek