A venezuelai ellenzék elfogadhatatlannak tartja a bíróság késlekedését

Henrique Capriles, venezuelai ellenzéki vezető és az áprilisi választás elnökjelöltje kritikával illette a Legfelsőbb Bíróságot, amiért még nem hozott döntést annak a választások eredményére vonatkozó fellebbezési kérelemnek az ügyében, amelyet három hónappal ezelőtt nyújtottak be.

„Vitatjuk az eredményt és tiltakozunk ellene, ugyanakkor amit leginkább szeretnénk elérni az az, hogy végül az igazság győzedelmeskedjen és hogy a joguralom működőképesnek bizonyuljon Venezuelában, ám immár három hónapja nem történt semmi” – mondta Capriles egy rendezvényen, amelyet Miranda állam kormányzójaként nyitott meg.

Május elején Capriles és az ellenzéki oldal fellebbezést nyújtott be a venezuelai Legfelsőbb Bírósághoz azt állítva, hogy a választáson Nicolás Maduro elnök csalással győzött, így válhatott a márciusban elhunyt Hugo Chávez utódjává.

Az ellenzék hivatalosan azóta sem ismerte el Maduro választási győzelmét, akinek hatalmát sokan illegitimnek tartják. A választásokat Maduro  mindössze 1,5 százalékos aránnyal nyerte meg, ez körülbelül 225 ezer szavazatot jelent.

Czifra Dóra

Friss hírek