Izrael a Golán-fennsíkra összpontosítja erejét

Izrael nagyszabású hadgyakorlatot tartott a Golán-fennsíkon, ezzel demonstrálva katonai erejét és biztosítva azt, hogy sem a szíriai lázadó csoport, sem a kormányhoz hű katonák nem lépik át a határt. A legfőbb cél a libanoni Hezbollah tevékenységének korlátozása.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) Golán dandárja július elején két hetes katonai gyakorlatot tartott a szíriai-izraeli határvonal százharminc kilométeres szakaszán. A hadgyakorlatban a szárazföldi erők mellett részt vettek a légierő egységei és néhány külenleges alakulat is. A CNN beszámolója szerint Izraelnek nem célja egy totális háború forgatókönyvének begyakorlása, egyszerűen megpróbálnak reagálni a szíriai polgárháború okozta új kihívásokra.

Jelenlegi helyzeben a zsidó állam számára a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők éppúgy fenyegetést jelenthetnek, mint a felkelők. A libanoni siíta Hezbollah fegyveresei a polgárháború kirobbanása óta tömegesen csatlakoztak a szír kormányerőkhöz. Elemzők szerint számuk mára elérte a háromezret és közülük több százan a Golán-fennsíkon tevékenykednek. Az iráni támogatással bíró Hezbollah utoljára 2006-ban viselt háborút Izrael ellen, azonban magasabb rangú tisztségviselőinek kommunikációjából arra lehet következtetni, hogy jelenleg a szír konfliktus megoldása elsőbbséget élvez minden mással szemben. Hasszán Nuszrallah sejk, a szervezet vezetője kijelentette, hogy amint a felkelést sikeresen leverték, figyelme ismét a zsidó államra irányul.

Annan Abbász alezredes, az IDF Golán dandárjának parancsnoka szerint „kizárt, hogy ezen a részen bárki behatoljon Izrael területére”. Az elmúlt hat hónapban az IDF megháromszorozta katonai erejét a térségben, a hírszerzés szünet nélkül vizsgálja a területet. A Hírszerzési Műveleti Központ a legkisebb gyanús mozgásra is azonnal reagál, tüzérségi tüzet és légi bombázásokat vezetnek a vélt fenyegetés irányába, akár már több mérföldes távolságból. A határt megközelíteni lehetetlen, a folyamatos megfigyelés mellett Izrael egy kerítést is emelt a vonal mentén.

A Golán-fennsíkot az 1967-es, úgynevezett „hat napos” háborúban foglalta el Izrael Szíriától, majd 1981-ben annektálta. A régió stratégiai jelentősége abban rejlik, hogy a lapos magaslatról tűz alá lehet venni jelentős izraeli területeket.

A jelenlegi izraeli hadgyakorlat szükségességét a június elején kirobbant harcokkal lehet alátámasztani, amikor a felkelők elfoglalták a hátár szíriai oldalán fekvő el-Kuneitra városát, majd a kormányerők véres harcban vissza vették azt, miközben több ENSZ békefenntartó megsebesült. A település sikeres visszafoglalásából jelentős szerepet vállaltak a Hezbollah katonái. A város átkelőhelyként funkcionál, azonban hivatalosan a tűzszüneti zónában helyezkedik el. A Biztonsági Tanács elítélte a támadást és felszólította a feleket, hogy hagyjanak fel a harcokkal az ENSZ által felügyelt területen. Az ENSZ többnemzeti Csapatszétválasztási Megfigyelő Hadereje (UNDOF) 1974 óta működik a Golánon. A szíriai konfliktus kirobbanása óta már Japán, Kanada és Horvátország is kivonta katonáit a misszióból, Ausztria pedig megkezdte a kivonulást.

Ennek ellenére az ENSZ június 27-én hat hónappal meghosszíbtotta az UNDOF misszió mandátumát, a békefenntartó erők számát pedig az eredeti fegyverszüneti szerződésben foglaltak szerint 1250 főben maximalizálta. Előírta azonban, hogy a helyzetre való tekintettel az itt szolgáló katonákat hatékonyabb eszközökkel kell ellátni.

Orosz Zoltán

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »