Kiengedték a börtönből a Mauritániában fogva tartott kanadait

Aaron Yoon-t, a 24 éves kanadai állampolgárt szabadon bocsátották Mauritániában. 2011 decembere óta tartották fogva, de csak most született végleges ítélet: 18 hónapra ítélték terrorizmus miatt. Az eddig börtönben töltött időt a bíróság beszámította, ezért az ítélethirdetés után szabadon engedték. Az illetékes hatóságok azonnali hatállyal kitiltották őt az észak-afrikai országból.

Yoon állítása szerint arab nyelvet és a Koránt tanulmányozni érkezett Észak-Afrikába két másik kanadai társával, akikkel együtt tanult az Ontario tartományban fekvő Londonban. A társak, Ali Medlej és Xristos Katsiroubas életüket vesztették az algériai földgáztelep elleni támadásban, méghozzá túszejtőként. Yoon tagadta, hogy bármit is tudott volna az akcióról és tagadta azt is, hogy kapcsolatban áll az Al-Kaida helyi szervezeteivel.

Alex Neve, az Amnesty International kanadai részlegének főtitkára szerint Yoon-t többször megverték és megkínozták a fogvatartás alatt és ennek hatására írta alá a vallomását is, amelyben elismeri az ellene felhozott vádakat. Neve azonban hozzáfűzi, hogy a vallomás arab nyelvű, valamint hogy az eljárás alatt semmit sem fordítottak le angolra az arab nyelvet csak gyengén ismerő fiúnak. Az ügy kissé zavarosnak tűnik, gyaníthatóan a kanadai hatóságoknak is lesznek kérdései Yoon-hoz.

Feszty Péter

Friss hírek