Egyre többen váltják ki az európai EÜ-kártyát

Öt uniós állampolgár közül kettő már beszerezte magának az európai egészségügyi kártyát, ami sürgősségi betegellátás igénybevételére jogosítja fel őket vakáció idején egy másik EU-tagállamban. Magyarországon a biztosítottak 11 százaléka váltotta ki az európai kártyát.

Rövid idő alatt szép karriert futott be az európai egészségügyi kártya. Az Európai Bizottság friss adatai szerint eddig 190 millió uniós állampolgár kért ilyen kártyát országa egészségbiztosítójától, csak 2012-ben 15 millióval többen, mint a megelőző évben.

A Bizottság adatai szerint Magyarországon eddig 1 millió 126 ezer európai egészségbiztosítási kártyát váltottak ki, az egészségügyi biztosítással rendelkezők 11,74 százaléka tett szert eddig a kártyára. Vagyis az arány elmarad az európai átlagtól. Csak 2012-ben 332 ezer új kártyát váltottak ki honfitársaink.

„Az európai egészségbiztosítási kártya igazi sikertörténet, hiszen ötből két európai rendelkezik ilyen kártyával, aminek segítségével időt és pénzt spórolhat meg, ha külföldi tartózkodása során baleset vagy sérülés éri. Az esetek túlnyomó részében az EÜ-kártya probléma nélkül működik. De ha egy tagállam nem tesz eleget kötelezettségeinek és nem ismeri el a kártyát, a Bizottság cselekedni fog az európai polgárok jogainak megvédésére” – jelentette ki Andor László, aki többek között a személyek EU-n belüli szabad áramlásáért is felelős a biztosi testületben.

Megfigyelők szerint a figyelmeztetés mindenekelőtt Spanyolországnak szólt, ahol állampolgári panaszok szerint a rendelők és egészségügyi intézmények az utóbbi időben számos alkalommal megtagadták az európai egészségbiztosítási kártya elismerését, és az azzal járó kedvezmények igénybe vételét.

Az európai EÜ-kártyát kiváltó uniós állampolgároknak jogukban áll sürgősségi járó beteg kezelést igénybe venni a tartózkodás helye szerinti ország egészségügyi rendszerében, mégpedig a helyiekkel azonos feltételek és költségek mellett. A kártyát a birtokos származása szerinti ország állami egészségbiztosítója bocsátja ki ingyen. A kártyával ugyanakkor nem lehet igénybe venni előre tervezett orvosi beavatkozásokat (például műtéteket) egy másik tagállamban.

A közegészségügyi szolgáltatásokat nyújtó kórházak és rendelőintézetek kötelező elismerniük az európai kártyát. Az esetek túlnyomó részében a kártyát felmutató betegek a szükséges kezelésben részesülnek, és utána hazájukban megtérítik a költségeiket. Ha ezt a tartózkodás szerinti országban mégis megtagadják, a pácienseknek az általuk felkeresett ország illetékes egészségügyi hatóságainál kell az esetet bejelenteniük.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek