Snowden még nem választott országot

Edward Snowden még nem fogadta el hivatalosan a számára felajánlott menedékjogot Venezuelában – hivatkozott a Washington Post a WikiLeaks twitter üzenetére. A titkos információk kiszivárogtatására specializálódott szervezet Snowden legnagyobb segítségévé vált, hiszen mióta elhagyta az Egyesült Államokat, rengeteg logisztikai kérdésben segédkezett neki.

Alexei Pushkov orosz képviselő tweetjére reagálva (melyben tévesen, egy tévés beszámolóból következtetve azt állította: Snowden válaszolt Venezuelának) most tisztázni akarták az oda-vissza üzenetekből kialakult zűrzavart.

Azt este folyamán egy másik, rejtélyes tweetben azt írták: elindult Snowden „Szabadság Járat” kampányának első szakasza. Hogy ezzel mire is céloztak, azt egy hírügynökségnek sem sikerült kiderítenie. A következő, Snowdennel foglalkozó tweetet a WikiLeaks az Citizens for Legitimate Government (Állampolgárok a Törvényes Kormányért) szervezet twitteréről retweetelte, akik felvetették, hogy Snowden utazhatna ENSZ-útlevéllel, mint ahogyan azt Donald Woods, a Daily Dispatch rasszizmus-ellenes főszerkesztője tette, mikor az Egyesült Államok kormánya elől bújkált a hetvenes években.

A WikiLeaks információi arra engednek következtetni, hogy valószínűleg személyes kapcsolatban állnak az ex-NSA elemzővel, így az ő üzeneteik mindenképpen biztos kapaszkodót nyújtanak abban, hogy Snowden hol is tartózkodik épp, vagy mi lehet a következő lépése.

Büki Dániel

Friss hírek