Működik a határőrség: négyszeresére nőtt a drog ára

Izraelben egy év alatt négyszeresére nőtt a hasis ára az egyiptomi határ mentén kiépített biztonsági kerítés miatt – írta kedden rendőrségi forrásokra hivatkozva a Maariv című napilap.

Az izraeli kábítószer-fogyasztók körében igen népszerű hasis kilónkénti ára mostanra nyolcvanezer sékelre, mintegy ötmillió forintra emelkedett, sőt az utóbbi időben hiánycikké vált.

„Az egekbe szökött a hasis ára” – nyilatkozta a lapnak a tel-avivi rendőrség egyik főtisztje. „Régen 8-10 ezer sékelért lehetett kapni egy kiló hasist, de egy éve a duplájára nőtt az ára. Az utóbbi napokban pedig a gyanúsítottak kihallgatásakor kiderült, hogy már 80 ezer sékelt is el lehet kérni kilójáért” – tette hozzá.

Ennek oka a rendőrségi szakértő szerint a fokozott határvédelem, elsősorban az Izraelt a Sínai-félsziget felől védő, az afrikai menekülthullám megállítására felhúzott kerítésrendszer, amely elzárta az eddigi legfontosabb csempészútvonalat. Emellett a rendőrség nemrég sikeresen elfogott két nagy, Tel-Avivba és környékére tartó szállítmányt – írta a Maariv.

Az izraeli kormány 2010 júliusában eredetileg az illegális afrikai bevándorlás megakadályozása érdekében döntött az Egyiptom és Izrael közötti határkerítés megépítéséről. A Hoszni Mubarak elnök 2011-es bukását követő egyiptomi események hatására az izraeli hatóságok úgy döntöttek, hogy mozgásérzékelőkkel, kamerákkal és radarral is felszerelik a 2013 elejére elkészült, majdnem 240 kilométer hosszú határvédelmi rendszert.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap a kormány ülésén méltatta a létesítmény jelentőségét. Azt mondta, a kerítés „jelentősen hozzájárult az Izraelbe tartó illegális bevándorlás leállításához”, szakértők szerint pedig 99 százalékban fel is számolta.

Kitekintő / MTI

Friss hírek