Robbantás és gyilkosság Afganisztánban

Négy fiatal lány vesztette életét Afganisztán Helmand tartományában, amikor csütörtökön egy házi készítésű bomba robbant fel egy esküvői ünnepség közelében, számolt be a BBC. A lányok a közeli folyóhoz indultak vízért, amikor felrobbant mellettük a pokolgép. A hatóságok a radikális tálibokat teszik az esetért felelőssé.

Szintén Helmand tartományban érte támadás az Islam Bibi rendőrhadnagyot, aki a modern, szabad iszlám nő jelképének számított az országban. Bibire ismeretlen tettes adott le lövéseket, a 37 éves rendőrnő a kórházban halt bele sérüléseibe, számolt be Omar Zwaak, tartományi szóvivő a történtekről. Az asszony rendőri karrierjén túl sokat tett a nők jogi helyzetének javítása érdekében, tevékenységét a családja sem nézte jó szemmel. Elmondása szerint a szülei és testvérei is ellenezték, hogy munkát vállaljon és belépjen a rendfenntartó erőkhöz, a saját bátyja háromszor fenyegette meg, hogy meg fogja ölni, ha nem hagy fel a tervével, egy alkalommal pisztolyt is fogott rá, de nem lőtt.

Az Afganisztán déli részén elterülő Helmand tartomány különösen veszélyes területnek számít a jelentős tálib befolyás miatt. Mióta a NATO csapatok átadták az ország közbiztonságával kapcsolatos feladatokat a helyi rendészeti szerveknek, egyre gyakrabban fordulnak elő a fentiekhez hasonló merényletek. A biztonsági helyzet tovább romolhat a NATO csapatok 2014 végére tervezett teljes kivonásával. 

Szenczi András

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »