Fokozott védelem az USA egyiptomi nagykövetségének

Az egyiptomi tüntetések miatt Obama elrendelte az országban lévő amerikai diplomáciai szolgálatok fokozottabb védelmét. Egy amerikai áldozata már van a tüntetéseknek.

Egy nappal azután, hogy egy amerikai diák életét veszette az egyiptomi tüntetések során, Obama elnök elrendelte az Egyiptomban lévő diplomáciai szolgálatok védelmének megerősítésétét, számol be a The Washington Times.

Az egyiptomi Mohammed Murszi elnök ellen hétvégén kezdődtek el a tüntetetések. Szerte Egyiptomban több százezren tüntettek Murszi elnök ellen, a tüntetések során eddig tizenhatan vesztették életüket és több százan sebesültek meg. A demonstrációk során egy 21 éves, Egyesült Államokból származó egyetemista, Andrew Pochter is életét vesztette miközben a Murszi ellen tüntetők és az elnököt támogatók összecsapását fényképzete.

Obama aggodalmát fejezte ki a tüntetésekkel kapcsolatban és elrendelte a nagykövetség és a konzulátusok védelmének megerősítését. Emellett az illetékes szervek folyamatos összeköttetésben állnak az egyiptomi kormánnyal a biztonsági intézkedések garantálása érdekében. Obama egyébként támogatja az egyiptomi tüntetéseket mindaddig, amíg békésen folynak. Az Obama-adminisztráció figyelmeztette az amerikai állampolgárokat,hogy saját biztonságuk érdekében ne utazzanak Egyiptomba. Továbbá bejelentették, hogy hazahívnak minden olyan dolgozót és azok családját, akik nem látnak el kiemelten fontos feladatokat a diplomáciai kirendeltségeken. 

Az USA egyiptomi diplomáciai szolgálatainak kiemelt védelme annak is köszönhető, hogy az Obama-adminisztráció mindenképp el akarja kerülni, hogy megismétlődjenek a Bengáziban történt események. Tavaly szeptemberben az USA Líbiában lévő nagykövetségére betörtek az ott zajló tüntetések során. Az akkori támadásokban a diplomáciai szolgálat négy munkatársa vesztette életét, köztük az USA nagykövete is. Azóta kiderült, hogy minden bizonnyal előre megtervezett terrortámadás történt a nagykövetség ellen. A republikánusok máig kifogásolják, hogy az Obama-adminisztráció nem védte meg a nagykövetséget és gondatlansága miatt történt a végzetes támadás.  

Kollár Erika

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »