Alkotmányellenes a választójogi törvény egyik fő cikkelye

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság döntése alapján veszélybe kerülhet az országban élő etnikai kisebbségek választójoga.

A hét folyamán az Amerikai Legfelsőbb Bíróság többségi határozata eltörölte a választójogi törvény kulcs elemét, mely a diszkrimináció ellen védte az ország polgárait – írja a Reuters.

A bírák 5-4-es arányban ítélték alkotmányellenesnek az 1960-as évek polgárjogi mozgalmában kovácsolódott törvény létfontosságú részét, mely a korábban rabszolgatartó déli államokban biztosította többek között az afro-amerikaiak választójogának védelmét. A határozat azonban megállapította, hogy a kongresszus elavult tényekre hivatkozva kötötte a választójogi változtatásokat szövetségi engedélyhez 9, főleg déli államban.

„A törvény alapkövének érvénytelenítésével egy évtizedek óta jól működő joggyakorlatot forgatottak fel, ami biztosította a tiszta és egyenlő szavazást, különösen azokon helyeken, ahol a diszkriminációnak történelmi hagyományai vannak” – fejezte ki Barack Obama elnök csalódását közleményben. 

Az élesen megosztott kongresszusra így erőltetett menet vár, hogy minél hamarabb befoltozzák a bíróság verte rést a választójogi pajzson.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek