Ismét Kevin Rudd Ausztrália miniszterelnöke

Kevin Rudd, korábbi ausztrál miniszterelnök a Munkáspárt elnökválasztásán legyőzte Julia Gillard pártelnököt és miniszterelnököt. A vereség után Gillard bejelentette lemondását a miniszterelnöki székről, így Rudd június 27-én megkezdte második ciklusát.

Rudd reformernek nevezte elődjét, valamint rendkívüli intelligenciájáért, erejéért és energiájáért méltatta, ugyanakkor a BBC szerint valójában hosszú rivalizálás után született meg a belső választás eredménye. Julia Gillardnak Ausztrália első női miniszterelnökeként saját bevallása szerint sem volt könnyű a kisebbségi kormányzás a pártbéli ellenszél és az ellenzék erőteljes kampánya közepette. A nevéhez fűződő törvények többsége népszerű volt, de a szén-dioxid kibocsátás megadóztatásának bevezetése után az energiaárak megugrásának veszélye miatt súlyosan romlott a kormány népszerűsége. Rudd azt ígéri, leszámol a kormányzást megbénító politikai megosztottsággal.

Elemzői vélemények szerint a politikai váltással a Munkáspárt a szeptemberi választásokra készül. A 2010-ben hasonló körülmények között, Gillarddal szemben alulmaradó és így távozni kényszerülő Kevin Ruddot viszont nem csak a revansvágy hajtja.  Bár első kormányzása alatt autoriter vezető stílusa miatt kritizálták, a választók körében népszerűbb, mint Gillard. Azonban a közvélemény-kutatások szerint a Tony Abbot vezette jobboldali liberális ellenzék magasan vezet a Munkáspárttal szemben – írja a Guardian. A baloldal parlamenti székeinek akár felét is elveszítheti, így Ruddal a párt inkább csak minimalizálni szeretné a károkat. Abbot szerint az új miniszterelnöknek azonnal ki kéne írnia a választást és közvetlenül megméretnie magát, ám ez aligha várható. 

Gál András

Friss hírek