Snowden még nem utazott el Moszkvából

Edward Snowden volt amerikai titkosszolgálati alkalmazott nem szállt fel az Aeroflot légitársaság hétfőn Havannába elindult járatának fedélzetére, amelyre a helyfoglalása szólt – jelentette az orosz média.

A hírt egyebek közt a Russia Today angol nyelvű televízió riportere is megerősítette, aki a fedélzeten tartózkodik. A moszkvai Seremetyevóból felszállt repülőgép ugyanis zsúfolásig megtelt a Snowden-sztori után nyomozó orosz és külföldi riporterekkel.

A Russia Today úgy tudja, hogy az Aeroflot SU-150-es számú, havannai járatának egy szakaszon az Egyesült Államok légterében kell repülnie, és lehetséges, hogy ezért nem kockáztatott az amerikai titkosszolgálatok internetes és telefonos adatgyűjtését leleplező informatikus.

A repülőtéri irányítás egy név nélkül nyilatkozó illetékese szerint ugyanis az amerikai légügyi hatóság törvényesen leszállásra kényszerítheti az Aeroflot gépét. Ennek megfelelően az Egyesült Államok területén lefoghatták volna Edward Snowdent, aki ellen kémkedés miatt indítottak eljárást, és szombaton kérték már kiadatását Hongkongtól.

Az amerikai informatikus vasárnap érkezett a moszkvai Seremetyevo repülőtérre, amelynek biztonsági szolgálatánál hétfőn közölték, hogy Snowden továbbra is a tranzitzónában tartózkodik, azt egy percre sem nem hagyta el.

A Rosszija 24 orosz hírtelevízió tudomása szerint egy kedden induló havannai járatra foglaltatta át a jegyét.

Az orosz állami, kormányzati tényezők, Moszkva hivatalos képviselői nem szólaltak meg a volt amerikai titkosszolgálati alkalmazott ügyében, de Vlagyimir Zsirinovszkij, a szélsőségesen populista liberális demokrata párt elnöke úgy vélte, hogy Snowdent a Kreml felhasználhatná saját céljai, orosz állampolgárok kiadatása érdekében. Az Egyesült Államokban tölti például börtönbüntetését Viktor But, akit tiltott fegyverkereskedelem miatt ítéltek el, s akit Moszkva szeretne hazájába visszahozatni.

Vlagyimir Lukin, a parlament mellett működő orosz emberi jogi biztos szerint az Egyesült Államoknak nincs jogalapja arra, hogy Snowden őrizetbe vételét követelje Oroszországtól. „Az amerikaiak semmit sem követelhetnek. Átadhatjuk őt nekik, és megtehetjük, hogy nem adjuk át”- közölte Lukin. „Ez egy jó detektívregény, de inkább nélkülem alakuljon tovább” – tette hozzá.

mti

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »