Az USA fegyverekkel támogatja a szíriai ellenzéket

Az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama úgy döntött, hogy az ország fegyverekkel és lőszerrel támogatja a szíriai ellenzéket, a Szíriai Nemzeti Koalíciót.

A döntés azután született, miután egy jelentés arról számolt be, hogy a szír Bashar al-Asszad elnök katonái vegyi fegyvereket vetettek be az ellenzéki felkelők ellen. Források azt állítják, USA fegyversegélyének részei lesznek tankok ellen bevethető fegyverek is, de kizárt, hogy harci repülőgépek megsemmisítéséhez is kapnának eszközöket az Asszad-rezsim ellen küzdők. 

A szíriai polgárháború már több mint két éve zajlik. A felkelők 2011 márciusában lázadtak fel az Bashar al-Asszad elnök autoriter rendszere ellen. Asszad elnök minden eszközt bevet, hogy a kialakult polgárháborúban legyőzze az ellenzéki erőket. Az Obama-adminisztráció számára nagy dilemmát jelent, hogy az USA hogyan segítse a szíriai felkelőket és milyen mértékben avatkozzon be a polgárháborúba, amelynek már közel 90 000 halálos áldozata van. Az eddigi tétlenség oka Obama elnök vonakodása, aki nem akar újabb háborút indítani a Közel-Keleten.

Bár az Egyesült Államok kezdettől fogva támogatja, hogy Szaúd-Arábia, Katar és Törökország fegyvereket szállítson a felkelőknek, az USA által biztosított fegyveres támogatásáról Obama hosszas megfontolás után döntött. David H. Petraeus, a CIA volt igazgatója már múlt évben indítványozta, hogy fegyverekkel támogassák a szír ellenzéket. Ezt a Külügyminisztérium és a Pentagon is támogatta, de a Fehér Ház elutasította az indítványt. A szakértők a mostani fegyversegélyt viszont már túl megkéset lépésnek tartják. Az utóbbi időben a felkelők nagyon meggyengültek és a fegyverekkel való támogatás már nem elegendő segítség az utóbbi hónapokban megerősödött Asszad-rendszerrel szemben.

Tavaly augusztusban Obama elnök kijelentette, ha Asszad elnök vegyi fegyvereket vet be az ellenzék erőivel szemben, azzal átlépi a határt és az Egyesült Államok kénytelen lesz határozottabban beavatkozni a polgárháborúba. A múlt héten a Fehér Ház bejelentette, bizonyítékaik vannak arra, hogy ebben az évben többször is szarin gázt vetettek be az ellenzékkel szemben. A vegyi támadások eddig 100-150 ember életét oltották ki. Obama ezeknek a támadásoknak a hatására támogatja a felkelőket. 

A múlt héten Washingtonban az Obama- adminisztráció egy sürgősen összehívott tanácskozáson vitatta meg a további szíria-politikát. Azért kellett megvitatni a további lépéseket, mert kiderült a Hezbollah több ezer katonát küld Szíriába, Asszad elnök megsegítésére és félő, hogy ez a végét jelentheti a Szíriai Nemzeti Koalíciónak. A tanácskozáson azt is eldöntötték, hogy nem szorgalmazzák a béketárgyalások elkezdését, ugyanis jelen állás szerint az ellenzék nagyon gyenge alkupozícióval rendelkezne, mivel a polgárháborúban is igencsak meggyengült. Az amerikai szíria-politika legfőbb célkitűzése, hogy a béketárgyalások előtt megerősítsék az ellenzéki erőket.

Obama vegyi fegyverek bevetéséről szóló beszámolója és a fegyvertámogatás elindítása megfelelően volt időzítve, ugyanis a tegnap kezdődött G8 találkozón téma lesz a szíriai helyzet is. Obama abban bízik, hogy a vegyi fegyverekkel kapcsolatos fejlemények az Egyesült Királyságot és Franciaországot is nagyobb beavatkozásra ösztönzik majd. 

Kollár Erika

Friss hírek