Répás: egyre nagyobb figyelem irányul a diaszpórák felé

A nemzetpolitikai helyettes államtitkár szerint napjainkban egyre nagyobb figyelem hárul a diaszpórára nemzetközi szinten is. Ezt a genfi diaszpóra-konferencián Magyarországot képviselő Répás Zsuzsanna mondta el telefonon kedden az MTI-nek.

A helyettes államtitkár kifejtette: ez azzal állhat összefüggésben, hogy felgyorsult a migráció világszerte, és egyre többen választanak maguknak új hazát. Hozzátette: Magyarországot több szempontból is érinti a migráció és a diaszpóra kérdése. Nagy magyar közösségek élnek szerte a nagyvilágban. A magyar migráció már a 19. század elején elindult, s így lettünk mára gyakorlatilag világnemzetté. A tradicionális diaszpóra-közösségeink mellett Nyugat-Európában, vagy a tengeren túl, ugyanakkor jellemző, hogy gazdasági okokból nagyon sok fiatal megy el hosszabb-rövidebb időre külföldre.

A magyar kormánynak nagyon fontos, hogy meg tudják szólítani ezt az új diaszpórát is, és hogy ezeket a fiatalokat „szorosan tudják kötni Magyarországhoz”, hogy élők maradjanak a kapcsolatok, abban a reményben, hogy visszatérnek hazánkba. Nagyon fontos, hogy biztosítsák, ne szakadjanak meg a kulturális kapcsolatok, azok a kötelékek, amelyek Magyarországhoz kötik őket – mutatott rá a helyettes államtitkár, aki kitért arra, hogy ebben kiemelte szerepe van az oktatásnak, azon belül is a hétvégi iskoláknak.

Diaszpórák és fejlődés: hidak a társadalmak és az államok között címmel kedden kezdődött kétnapos miniszteri szintű nemzetközi konferencia a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) égisze alatt, amelyre 150 országból érkeztek vendégek. Magyar részről az eseményen Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár vesz részt.

A szervezet szerint a genfi tanácskozás célja, hogy meghatározzák a diaszpórákkal való együttműködés lehetőségeit, ajánlásokat gyűjtsenek a diaszpóra-politikák kidolgozásához, illetve a kapcsolódó kutatásokhoz és elősegítsék az illetékes miniszterek közti hálózat kiépítését.

A konferencián részt vesznek az IOM tagállamainak, valamint megfigyelő tagállamainak a képviselői, nemzetközi és nem kormányzati szervezetek munkatársai, migrációs szakértők és az üzleti világ képviselői. A rendezvényen a diaszpóra-politikák terén illetékes miniszterek tartanak előadásokat a világ minden tájáról a diaszpórák és a befogadó, illetve az anyaországok közti kapcsolatról, a többnemzetiségű társadalmak előnyeiről és a diaszpórában élő közösségekkel való együttműködésben rejlő lehetőségekről. Répás Zsuzsanna az anyaországok és a befogadó országok együttműködéséről, illetve a diaszpórák és az anyaországok közti kapcsolatról szóló szekcióban szólalt fel kedd délután.

Kitekintő / Bumm.sk / mti.hu

Friss hírek