Hiábavalónak bizonyult a gátépítés az újvidéki Kövesnél

Bár az előrejelzések szerint a Dunán érkező árhullám a hétvégén tetőzik Újvidéknél, a folyó vízállása még mindig emelkedik. A szakértők most azt állítják, majd csak hétfőn tetőzik az áradás a vajdasági székvárosnál. A Duna még mindig veszélyezteti az árvízvédelmen kívül eső területeket és a hétvégi településeket. Még egy hétig intenzíven figyelemmel fogják kísérni a Közép-Európából érkezett árhullám alakulását – mondják a szakértők.

A folyó vízszintje meghaladta az első előrejelzések adatait, és jelenleg mintegy 30 centiméterrel magasabb, mint azt a szakértők várták. Az újvidéki Köves települést elöntötte a víz. Vlada Smirnov, a település képviselője kijelentette, a pontatlan előrejelzések miatt emeltek gátakat a település körül és feleslegesen használták a városi erőforrásokat.

„Az egész Kövest elöntötte a víz. Töltéseket emeltünk, de az első előrejelzéseket alapul véve, amelyek 640 centiméteres vízállást jósoltak. Ugyanakkor voltak gyengébb pontok is a védelmi vonalon, amelyek nem bírták ki a nyomást. Megjegyzem, 640 centit jeleztek, s már most 670 centiméteres a folyó vízállása. Most már hiába. Mindannyian idejöttünk. Töltéseket emeltünk, a város homokot és zsákokat biztosított számunkra, mi pedig az embereket mozgósítottuk, és sokan dolgoztak, de hiába. Sajnálom, hogy használtuk a városi erőforrásokat, de a célt nem értük el, azaz nem tudtuk megvédeni a települést. Nem azt sajnáljuk, hogy dolgoztunk, hiszen mindig ezt tesszük, mert meg szeretnénk védeni Kövest, de már harmadik alkalommal csapott be bennünket a Hidrometeorológiai Intézet (RMHZ). Követtük, hogy mi történik Magyarországon, tudtuk, hogy érkezik az ár, de már megint rosszul jósolták meg a folyó várható vízszintjét” – panaszkodott Smirnov.

A Vajdaság Vizei (Vode Vojvodine) vízgazdálkodási közvállalat szerint a védett települések nem kerülnek veszélybe, a védelmen kívül eső területeken uralkodó helyzet pedig ismert, tehát Belcsény (Beočin) község településein és a Duna árterületére épült településeken már elöntötte az épületek egy részét az ár.

Jelenleg a Duna mentén 207 kilométeren van érvényben rendes árvízvédelmi készültség, rendkívüli pedig 195 kilométeren.

Kitekintő / vajma.info

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »