Friss hírek

Az al-Kaida-vezér összefogásra szólítja fel a szíriai ellenzéket

Ajman el-Zavahri, az al-Kaida jelenlegi első embere egy a múlt hét csütörtökön közzétett hangfelvételen szólította fel a szíriai ellenállókat az összefogásra. A Reuters hírügynökség szerint hétfőn újabb üzenetet küldött, amellyel a szíriai és iraki dzsihádista csoportok vezetői között fellobbant ellentétet kívánja lecsillapítani.

Al-Zavahri azóta számít az al-Kaida első emberének, hogy Oszama bin-Ladent az Egyesült Államok egyik különleges alakulata meggyilkolta 2011-ben. A fundamentalista szunnita iszlám legfőbb teoretikusának tartott Zavahri már többször kiállt a Bassár el-Aszad rezsimje ellen harcoló csoportok mellett, egy alkalommal még Teheránt is kritizálta, mondván: „Aszad támogatásával Irán a legocsmányabb arcát mutatja”. Aszad és követőinek nagy része, akik az elmúlt évtizedben fontos pozíciókat töltöttek be a szíriai kormányhivatalokban, vallási hovatartozásukat tekintve mind a siíta iszlám egyik gnosztikus ágának, az alavita felekezetnek a tagjai.

Az al-Kaida vezetőjének hangüzenete május 6-án jelent meg egy iszlamista honlapon, ahonnan aztán gyorsan terjedt szét az internetet, még a youtubera is felkerült. A legnagyobb videómegosztóról azonban viszonylag hamar eltávolították. A huszonkét perces felvételt Izrael állam megalakulásának hatvanötödik évfordulójára időzítették és legfőbb témája a palesztin kérdés megoldása. Zavahri szerint erre az „egyetlen út a dzsihád” és „Levante oroszlánjainak felül kell emelkedniük a szektariánus hovatartozáson a tiszteletreméltó cél elérése érdekében” (Levante egy a mai Palesztina, Izrael, Szíria, Libanon és Jordánia területét lefedő történelmi földrajzi régió elnevezése). A szíriai ellenzéknek azt üzente: „Amerika ügynökei és szövetségesei azt akarják, hogy ontsátok saját véreteket, gyermekeitek és asszonyaitok vérét azért, hogy megdöntsétek ezt a bűnös rezsimet, majd azután ők olyan kormányt állíthassanak a helyébe, amely hűséges hozzájuk és Izraelhez.

Zavahri ideálja egy nyugati befolyástól mentes, a hagyományos iszlám vallásjogra (saría) épülő új Szíria lenne, amelyben minden hithű muzulmán együtt harcolna Izrael és a nyugati civilizáció térhódítása ellen.

A siíta-szunnita ellentét közben verbálisan is kiéleződni látszik a muszlim vallási vezetők körében. Miután múlt hét szerdán Hasszán Nuszrallah sejk, a jelentős iráni támogatással működő libanoni siíta Hezbollah vezetője elismerte, hogy harcosai a kormányerőkkel együttműködve visszafoglalták a felkelők kezére került stratégiailag fontos határmenti várost, több szunnita politikus is nemtetszésének adott hangot. A befolyásos szunnita vallási vezető, Yuszef el-Karádávi sejk a helyzetre reagálva Aszad elleni szent háborúra szólította fel a muszlimokat.

Az al-Kaida kiteregette a szennyest

Június 9-én egy levél került fel az al-Dzsazíra hírportál arab nyelvű oldalára, amelyet szintén Ajman el-Zavahrinek tulajdonítanak. Tartalmát tekintve a levél egy nyilvános dorgálásnak is felfogható, ami elsősorban nem a nagy nyilvánosságnak szól, hanem az Iszlám Iraki Állam (ISI) vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak.

Az ISI az al-Kaida iraki szárnya, amely ernyőszervezetként funkcionálva több hasonló ideológiájú kisebb csoportot is magában foglal. Április elején al-Bagdadi egyoldalúan bejelentette, hogy az ISI magába olvasztja a szíriai polgárháborúban Aszad ellen harcoló, szintén az al-Kaida támogatását bíró al-Nuszra Frontot és a továbbiakban az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISLI) néven fognak működni. Az al-Nuszra elöljárói annak ellenére nem vették jó néven az önkényes beolvasztást, hogy a két szervezet tagjai között létezik némi átfedés.

Abu Mohamed el-Golani, az al-Nuszra vezetője kijelentette, hogy hűségesek Zavahrihez, de a fúziót elutasítják. Ezek után a héten megjelent levélben Zavahri megfedi al-Bagdadit, amiért az ő megkérdezése nélkül, egy önkényes döntéssel viszályt szított a két szövetséges csoport között és felszólította a két vezetőt, hogy „hagyjanak fel ezzel a muszlimokat zavaró és megosztó vitával”. Továbbá deklarálta, hogy az ISI és az al-Nuszra Front fúzióját nem engedélyezi, a két csoport együttműködve ugyan, de önálló szervezetként tevékenykedik tovább, mint az al-Kaida lokális de autonóm szárnyai.

A levél eredetiségét még vizsgálják, de az előzetes elemzések szerint azt valóban Zavahri írta.

Orosz Zoltán

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »