Kerry: talán nem lesz több esély a közel-keleti békére

Ha most nem sikerül békeszerződéssel lezárni az izraeli-palesztin konfliktust, akkor lehet, hogy arra nem lesz többé esély – jelentette ki hétfőn Washingtonban John Kerry, az amerikai diplomácia vezetője, aki a jövő héten ismét – külügyminiszterségének kezdete óta immár ötödik alkalommal – Izraelbe utazik.

Kerry az izraeli-palesztin közvetlen tárgyalások újjáélesztése érdekében a zsidó állam mellett felkeresi a palesztinok kormányozta Ciszjordániát, valamint Jordániát is. 

Radosław Sikorski lengyel külügyminiszterrel közösen megtartott hétfői sajtóértekezletén John Kerry kijelentette: biztos benne, hogy mindkét fél „nagyon-nagyon komolyan mérlegeli” az előttük álló lehetőségeket.

Az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy a haladás érdekében egy adott időpontban kész lenne egy „kis lökést adni” a folyamatnak, de óvott a túlzott várakozásoktól egy amerikai tervvel kapcsolatban. 

„Ha most nem jutunk sikerre, akkor talán már nem lesz újabb esélyünk” – jelentette ki Kerry a nap folyamán, az Amerikai Zsidó Bizottság előtt elmondott felszólalásában. 

„Hallottam az összes érvet arról, hogy miért túl bonyolult véget vetni ennek a konfliktusnak. A cinizmus sohasem oldott meg semmit. Az soha nem adott még életet egy államnak, és nem is fog” – mondta a miniszter.

Kerry ahelyett, hogy egy saját béketervet próbálna meg érvényesíteni, inkább arra törekszik, hogy az érintett felek több, egymással összefüggő tárgyalásba kezdjenek, amelyek rugalmasan, egymást ösztönözve elvezethetnek a megállapodáshoz. 

Az amerikai külügyminiszter a palesztinok érdekében megpróbálta megakadályozni, hogy azokon a területeken, amelyeken reményeik szerint az államuk lesz majd, újabb zsidó telepek épüljenek. Nemrégiben bejelentette, hogy nemzetközi befektetőkkel egy négymilliárd dolláros projektről tárgyal, amely élénkítheti a palesztin gazdaságot.

Az izraeliek érdekében pedig Kerry azt kívánja, hogy a tárgyalásokat terjesszék ki új biztonsági garanciákra, és igyekszik elérni, hogy a palesztinok függesszék fel azon törekvéseiket, hogy további nemzetközi szervezetekhez, egyebek között a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) csatlakozzanak.

Kerry emellett bírja a befolyásosabb arab államok ígéretét, hogy az 1967-es háborúban elfoglalt területekről történő visszavonulása esetén elismerik Izraelt. Az arabok, összhangban Barack Obama elnök korábbi felvetésével, elképzelhetőnek tartják a kölcsönös megegyezés alapján történő területcseréket.

mti

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »