Megoszlanak a vélemények a szíriai embargó feloldásáról

„Fontos volt, hogy Európa világossá tegye az Aszad-rezsim számára: komolyan kell venniük a tárgyalásokat, és semmilyen lépéstől nem riadunk vissza, ha ezt megtagadják” – közölte William Hague brit külügyminiszter, miután a hétfői maratoni egyeztetésen sikerült kicsikarnia az EU szíriai fegyverembargójának feloldását. Azok a hatalmak, amelyek támogatják a szíriai ellenzék fegyverzését abban bíznak, hogy a felek esélyeinek kiegyenlítésével ki lehet eszközölni a polgárháború diplomáciai úton történő rendezését. Elismerően nyilatkozott a felkelők érdekében tett európai gesztusról az USA is, bár maga továbbra sem küld fegyvereket az ellenzéknek, attól tartva, hogy iszlamisták megkaparinthatják azokat; a szíriai orosz rakétaprogram elítélésével pedig tovább komplikálta ellentmondásos álláspontját.

Oroszország szerint az EU „illegitim” döntése súlyosan veszélyezteti az előkészítés alatt álló, 2. genfi béketárgyalásokat. Ami a Moszkva által Szíriának ígért S-300-as rakétaszállítmányokat illeti, azok létjogosultságát érvényes szerződések bizonyítják, ráadásul „stabilizáló tényezőnek” szánják őket, amelyek megakadályozhatják „forrófejű” külső erők beavatkozását a konfliktusba – fogalmazott Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes a britekre és a franciákra célozva, akik a leginkább fontolgatják a szíriai felkelők fegyverzését. A többi EU-tagállam osztja azt a nézetet, hogy az embargó feloldása csak fegyverkezési versenyhez és a konfliktus regionálissá bővüléséhez vezet, nem béketárgyaláshoz. Sőt, attól tartanak, hogy a lépés csak még intenzívebb offenzívára sarkallja majd a kormányerőket, még mielőtt az ellenzék is erősítést kapna. Werner Faymann osztrák kancellár és helyettese, Michael Spindelegger kedden bejelentették: ha az Egyesült Királyság valóban a felkelők felfegyverzéséhez folyamodik, Ausztria kivonja 300 fős ENSZ-békefenntartó kontingensét a Golan-fennsíkról. Ez várhatóan azt eredményezi majd, hogy Szíria évtizedes ellenfele, Izrael benyomul az így létrejött vákuumba, tovább fokozva a régiós káoszt.

Szíria kormánya közleményben ítélte el az EU döntését, amely szerinte szándékosan hátráltatja a konfliktus békés rendezését a „terroristák” támogatása révén. A lázadó Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) élére kinevezett Szálim Idrisz tábornok viszont csalódottságának adott hangot, hogy az embargó feloldása nem jelent azonnali fegyverszállítmányokat. Adib Sisakli ellenzéki képviselő is hangsúlyozta a fegyverek húsbavágó fontosságát: „Remélem, minden EU-tagállam önállóan akcióba lép és támogatja a szír népet, hogy megvédhessék magukat… Minden nap életeket veszítünk, egyszerűen nem várhatunk tovább.”

Vas Gabriella

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »