A szlovákiai magyar delegációt kitessékelték a brüsszeli ülésről

A szlovák kettős állampolgársággal kapcsolatos petíció megvitatására Brüsszelbe utazott egy szlovákiai magyar delegáció, melynek tagjait végül a teremőrök kitessékelték a teremből – mondta Boldoghy Olivér vállalkozó a Ma Reggelben.

„Szerettük volna, ha a bizottság első kézből értesül az ügyünkről, arról, hogyan érintett bennünket ez a Fico-féle ellentörvény. Mi csendben, rendezetten ültünk a teremben, de a bizottság szlovák tagjai azt szerették volna, hogy mi ne legyünk odabent” – ismertette a történteket a vállalkozó. Boldoghy Olivér hozzátette: „a szlovák alkotmány kimondja, hogy akarata ellenére senkit sem lehet megfosztani állampolgárságtól, a mi akaratunk pedig az, hogy amellett, hogy magyar állampolgárok vagyunk, Szlovákia állampolgárai is maradjunk. Ettől fosztott meg bennünket a Fico-féle törvény, mely így teljes mértékben szembe megy a szlovák alkotmánnyal.” „Azt szerettük volna, hogy személyesen találkozzanak velünk, nézzenek a szemünkbe, amikor döntést hoznak rólunk. (…) Ez nyilván nagyon kellemetlen volt a szlovák képviselőknek, ezt szerették volna elkerülni, így utasították a teremőröket, hogy tessékeljenek ki bennünket.”

Végül szlovákiai magyarok jelenléte nélkül is kedvező döntés született, a testület fenntartotta a petíciót, melyet ezután az Európai Unió különböző testületei fognak kivizsgálni. „Jó alapos késéssel ugyan, de úgy döntöttek, hogy a dolgot tovább kell tárgyalni, így a szlovák képviselőknek nem sikerült elérniük, hogy a dolog le legyen söpörve az asztalról. Ez siker. Részsiker ugyan, de mi elégedetten jöttünk vissza Brüsszelből” – zárta mondandóját Boldoghy Olivér.

M1 Ma Reggel

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »